π——π—’π—Ÿπ—”π—­π—”π—ž π—›π—”π—™π—œπ—­π—” π—œπ—­ 𝗧𝗨π—₯π—¦π—žπ—˜ 𝗨 π—¦π—”π—‘π——π—­ΜŒπ—”π—ž π—›π—œπ—¦π—§π—’π—₯π—œπ—π—¦π—žπ—œ 𝗗𝗔𝗑 𝗭𝗔 π—‘π—”π—¦ΜŒπ—¨ π—­π—”π—π—˜π——π—‘π—œπ—–π—¨

1619

U Novi Pazar danas je doputovala delegacija Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) sačinjena od Ε‘est hafiza. Oni Δ‡e u SandΕΎaku boraviti na odreΔ‘eno vrijeme i u opΕ‘tinama te regije obnaΕ‘aΔ‡e funkcije imama i biti profesori u Ε koli Kur’ana pri Rijasetu Islamske zajednice Srbije (IZS).

Za reisu-l-ulemu Rijaseta IZS Seada ef. Nasufović dolazak hafiza iz Republike Turske je historijski trenutak. Nasufović ocjenjuje da je taj događaj plod saradnje i povjerenja između Islamske zajednice Srbije i Diyaneta, ali i rezultat dobrih odnosa Republike Srbije i Republike Turske i predsednika dvije države.

“NaΕ‘a Islamska zajednica danas ovaj dan obiljeΕΎava kao historijski, jer ovo je svojevrsno diplomiranje naΕ‘e zrelosti, uspjeha, rada i truda, koji su velike svjetske islamske zajednice prepoznale kao vaΕΎne i bitne. Mi kao tradicioanlna vjerska zajednica muslimana danas uΕΎivamo u plodovima svog dobrog i iskrenog rada, u interesu svih muslimana Republike Srbije. Na tom putu, ovo je samo jedan od niza dogovorenih projekata s Diyanetom Republike Turske, nije u pitanju samo dolazak hafiza koji Δ‡e ovdje najverovatnije boraviti do pet godina. Nadamo se da Δ‡emo takvih stručnih lica imati joΕ‘”, izjavio je reis-ul-ulema Rijaseta IZS, Sead ef. NasufoviΔ‡.

Muftija sandΕΎački Senad ef. HalitoviΔ‡ kazao je kako je za MeΕ‘ihat IZ SandΕΎaka ovaj dan bio vaΕΎan jer je godiΕ‘njica bitke na Galipolju, a od danas i zbog velikog dogaΔ‘aja za vjernike u SandΕΎaku, dolaska hafiza iz Turske.
“Hafizi Δ‡e biti rasporeΔ‘eni u svim gradovima SandΕΎaka u dΕΎamijama, na usluzi svim vjernicima. Oni Δ‡e vjernike podučavati Kur’anu i predvodiΔ‡e namaze u dΕΎamijama. Ovo je samo jedan korak u nizu dobre saradnje Diyaneta i Rijaseta. Nadam se da Δ‡emo nastaviti naΕ‘u saradnju velikim projektima, kao Ε‘to je ovaj danaΕ‘nji”, rekao je muftija sandΕΎački Senad ef. HalitoviΔ‡.

Jedan od hafiza Muhamed Emin Tok kazao je kako se oseća kao da je među svojom braćom, a da na narod Sandžaka iz Turske gledaju upravo kao na svoju braću.

“Ε½elim da zahvalim reisu Seadu ef. NasufoviΔ‡u i muftiji sandΕΎačkom Senadu ef. HalitoviΔ‡u, zato Ε‘to su nas pozvali, primili i dočekali ovdje. Kada smo polazili za SandΕΎak svi su nam rekli da idemo u mjesto koje je dio nas. Postoji miΕ‘ljenje u Turskoj da su ljudi iz SandΕΎaka naΕ‘a braΔ‡a, da su dio nas, da su poput nas, prema tome isto kao da smo doΕ‘li u mjesto koje nije strano, veΔ‡ kao da smo doΕ‘li u neki svoj kraj. Svi ostali koji su doΕ‘li su takvog miΕ‘ljenja i stava. Mi nismo doΕ‘li ovdje zato Ε‘to ovdje nema alima i velikih ličnosti, veΔ‡ smo doΕ‘li da budemo poput jedne cigle u mostu koji veΕΎe Republiku Tursku i Srbiju. Mi Δ‡emo ovdje izvrΕ‘avati svoje emanete kao Ε‘to bismo u svojoj zemlji. Mi vjerujemo da je SandΕΎak poput naΕ‘e Turske, ne oseΔ‡amo se strano i zahvalan sam u ime svih na tome”, rekao je hafiz Muhamed Emin Tok.
PredviΔ‘enim planom hafizi iz Turske imaΔ‡e značajne aktivnosti u SandΕΎaku, posebno tokom mjeseca Ramazana.


Izvor: AA




KomentariΕ‘i

VaΕ‘a email adresa neΔ‡e biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *