“Mi smo otišli iz Sandžaka, ali Sandžak iz nas nikada”: Očuvanje duha i tradicije Sandžaka

6654

Na prostranoj Pešterskoj visoravni, na mjestu poznatom kao Delimeđe, događaj privlači pažnju prolaznika. Među šatorima, mladi i stari okupljaju se, stvarajući živahnu atmosferu punu razgovora i smijeha.

„Mogla bih ovdje provesti cijeli dan, posmatrajući ovaj široki svijet,” rekla je jedna od prolaznica, fascinirana prizorom.

Atmosfera na skupu je ugodna, a gunđanje iz gomile samo dodaje na autentičnosti iskustva. Kako se više ljudi okupljalo iz obližnjih zelenih pašnjaka, jasno je bilo da je ovo mjesto okupljanja koje spaja tradiciju i modernost.

Na Delimeđu su se s obje strane skupila brojna lica, željna da zavire u srž Sandžaka.

„Idemo pravo ka neobičnim i zanimljivim Sandžaklijama,” čulo se u masi.

Razgovor između Mustafe Suljića i njegovog prijatelja Fadila Trtovca ilustruje dubinu povezanosti zajednice sa svojim korijenima.

„Za Sandžak je najvažnije da ne izgubi svoje korijene, tradiciju, običaje, kulturu…” ističe Mustafa. Fadil odgovara: „Sandžak iz nas nikada otišao nije.”

Pored uobičajenih izjava o značaju kulture, prisutni su dijelili i osobna sjećanja. Jedan stariji čovjek izrazio je svoju nostalgiju:

„Kad se sjetim nekadašnjih vremena, umro bih davno. Sad sve imamo, a nemamo ništa…” Ove riječi potvrđuju da, iako se svijet mijenja, očuvanje duha i tradicije ostaje neprocjenjivo.

Pogledajte video snimak ispod teksta.




Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *