17% vojne snage u Ukrajini čine žene: Ovdje smo da štitimo našu zemlju i porodice

17% vojne snage u Ukrajini čine žene: Ovdje smo da štitimo našu zemlju i porodice

1247

Još od početka ruske invazije, kojoj svjedoči cijeli svijet, hrabri Ukrajinci stali su u redove za obranu svoje zemlje, a ono što je posebno zanimljivo je da dobar dio njih čine i same žene.
U ukrajinskoj vojsci žene su sasvim normalna pojava, a kada je rat odjeknuo, većina njih nije se dvoumila da uzme puške u ruke i svoju svakodnevnicu zamijeni bojnim poljem.

Nadia Babych, koja je još prije eskalacije sukoba stražarila na kontrolnom punktu u blizini Zolote, grada na istoku Ukrajine, bila je jasna u svojim namjerama.

“Ovdje smo da zaštitimo našu zemlju, naše porodice”, rekla je ona.
Nadia Babych (Foto: Twitter)
Nadia Babych (Foto: Twitter)

“Momci se prema meni ponašaju normalno, kao i prema ostalim kolegama. Nema razlike”, rekla je Nadia, koja na istoj ruci kojom puca iz oružja nosi zaručnički prsten i burmu.

Također, ona smatra da se njen motiv za služenje vojsci ne razlikuje od motiva muškaraca.

“Mi imamo iste razloge kao muškarci. Želimo Ukrajinu zadržati slobodnom”, rekla je.

U uniformama ili ne, žene su bile u središtu napora da se suprostave ruskoj agresiji još od 2014. godine, a danas oko 17 posto njih čini ukrajinske oružane snage. Pridružile su im se domaćice, ali i one zaposlene u dobi između 20 i 60 godina, a zajedno s muškarcima služe na bojnim poljima i imaju “jednaka prava” prema zakonu iz 2018. godine, dok od 2019. godine mogu i studirati na vojnim fakultetima.


Do promjene politike došlo je zahvaljujući lobističkim naporima veteranki kao što je Olena Bilozerska, snajperistkinja koja je služila kao dobrovoljac u mnogim žarištima istočne Ukrajine između 2014. i 2016. godine. Danas je upravo ona glavni trol Rusima na internetu.

 

Olena Bilozerska, čuvena snajperistkinja (Foto: Twitter)
Olena Bilozerska, čuvena snajperistkinja (Foto: Twitter)

Njenim vještinama podučio ju je muž, vojni veteran koji je odavno predvidio sukob s Rusijom, a svoje streljačke sposobnosti vježbala je po šumama Kijeva.

“Svi su se navikli na borce na prvoj liniji fronta. To je normalno”, kaže Bilozerska, koja se školovala za vojnu oficirku i dvije godine komandovala vodom samohodne artiljerije u Donjecku.

U Ukrajini, također, postoji i poseban bataljon starijih žena “Babuška bataljon”, koji služi za razmjenu vojnih potrepština, medicinske pomoći, obavještajnih podataka u vrijeme rata, ali i kopanje rovova.
“Sanjala sam od 2014. da naučim koristiti pištolj, ali mi je rečeno ‘babuška, prestara si za to. Trzaj će te oboriti s nogu'”, rekla je 79-godišnja Valentina Konstantinovska, koja je bila spremna da se suoči s napadima ruske vojske pod komandom Vladimira Putina.

Da za ove hrabre žene razlike ne postoje, pa čak ni kada je riječ o godinama i profesiji, jučer je potvrdila i ukrajinska misica Anastasiia Lenna, koja je tijaru i lentu zamijenila puškom i tako pozvala na odbranu svoje zemlje.

Izvor klix.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *