200.000 vjernika klanjalo u Al-Aqsa džamiji džumu-namaz

200.000 vjernika klanjalo u Al-Aqsa džamiji džumu-namaz

709

Blizu 200.000 Palestinaca klanjalo je danas džuma-namaz, molitvu muslimana petkom u podne, u kompleksu Al-Aqsa u Jerusalemu.

Istočni Jerusalem je grad u kojem se nalazi džamija Al-Aqsa, koja je bila prva Kibla, prema kojoj su se muslimani okretali tokom molitve.

Osim toga, u tom gradu se nalaze i najznačajnija sveta mjesta kršćana i Jevreja.

Unatoč svim poteškoćama i preprekama Izraela da spriječi Palestince da dolaze u Al-Aqsu, oni su od jutarnjih sati prelazili preko vojne točke između Zapadne obale i Jerusalema kako bi klanjali džuma-namaz u Al-Aqsi.

Izraelska policija blokirala je promet u ulicama u blizini Starog grada u Istočnom Jerusalemu.

Osim autobusa niko nije mogao proći tom ulicom.

Foto: Anadolu Agency

Nakon višesatnog putovanja, Palestinci su stigli u Al-Aqsu, koja je drugi petak u ramazanu, odabranom mjesecu muslimana, bila ispunjena vjernicima.

Prema podacima Ureda islamskih vakufa Jeruzalema, džuma-namaz je klanjalo blizu 200.000 Palestinaca, prenosi Al Jazeera Balkans.

Imam džamije Al-Aqsa, šejh Yusuf Abu Suneyne, pozvao je islamski svijet na jedinstvo.

Foto: Anadolu Agency

Imam Al-Aqse Seyh Ismail Navahde u hutbi, obraćanju vjernicima, pozvao je arapsko-islamski svijet na zaštitu Al-Aqse i Jeruzalema.

Ukazao je i na značaj dolaska svih u Al-Aqsu.

Nakon džuma-namaza došlo je i do gužve kod vrata Al-Aqse, a nekim vjernicima je i pozlilo zbog gužve na ulicama i visoke temperature na tom području.

Na području u okolici Al-Aqse u pripravnosti su bile stotine izraelskih policajaca.

Foto: Anadolu Agency

Izraelske vlasti su od 2000. godine počele s izgradnjom zida razdvajanja na granici između Istočnog Jeruzalema i Zapadne obale, a taj projekt opravdavaju sigurnosnom potrebom da se spriječe eventualni napadi na izraelska naselja.