3.000 mantija dnevno pravi se u ovoj novopazarskoj ugostiteljskoj radnji

866

Fotograf VICE Srbija Irfan Ličina posjetio je radnju porodice Dervišnurović, koja već decenijama baštini tradiciju pravljenja dobrih mantija po kojima ovu porodicu znaju ne samo u Srbiji već i cijelom svijetu.

Piše: Irfan LČINA

Mantije su mnogi htjeli da prisvoje, probano je u Bosni, probano je u Turskoj, probali su i u gradovima u okruženju, ali pazarska mantija je sačuvala svoj oblik, ukus i miris, ostala autentična i vremenom postala jedan od simbola ovog grada.

Kada se uđe u staru čaršiju, od Arap Džamije tri lokala napred, prekoputa stare frizerske radnje i kafečajnice Teferidž, nalazi se Ugostiteljska radnja “Sve pod Sač” porodice Dervišnurović. Porodica Dervišnurović već decenijama baštini tradiciju pravljenja dobrih mantija po kojima ovu porodicu znaju ne samo u Srbiji već i cijelom svijetu.

Foto: Irfan Ličina/VICE

Jasmin Dervišnurović je od svog oca, poznatog pazarskog boksera, Sulejmana Dervišnurovića popularnog u čaršiji i zemlji kao Ćuro, nasledio porodični biznis i radnju iz okvira čaršije preselio na svetsku scenu gurmanske mreže. Mantije koje mese i peku vredne radnice ove radnje našle su se na trpezama turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, ambasadora Palestine, Arapskih emirata, Turske, Izraela, ali i ambasadora SAD.

Jasko je kao dječak počeo da radi u radnji, pomažući svom ocu i učeći se prepoznatljivom gostoprimstvu pazarskih ugostitelja, godinama je gradio brend svoje male radnje iz stare čaršije, i sada ne postoji nijedan glumac, muzičar, političar ili sportista a da ne dođe u radnju kod Jaska. Mnogi kažu da ko nije bio kod Jaska, nije ni bio u Pazaru.

Foto: Irfan Ličina/VICE

Jasmin mi priča razne anegdote dok ispijamo turski čaj i doručkujemo u njegovoj radnji. “Jednog dana, dolazi obezbeđenje američkog ambasadora u radnju, proveravaju vrata, gledaju kako žene mese mantije, a ja im odmah dam da probaju mantije i kažem im: “Neka dođe ko hoće ovo je sigurna kuća.“ Dolazi prosedi čikica sa suprogom i ulazi u radnju – tek kada je ušlo obebeđenje sa njim znao sam da se radi o nekom ko je bitan, ukucam na google da pretražim vesti i vidim ko je danas posetio Novi Pazar i tek tada vidim da se radi o Kajlu Skotu, ambasadoru Amerike,“ priseća se on.

Foto: Irfan Ličina/VICE

“Obezbjeđenje stoji na vratima i ne pušta nikoga da uđe u radnju, a ja ih zamolim da se sklone, jer u ovoj radnji jedu i ambasdori i doktori i siromasi i svi – mantija je kraljica jela za sve, a ne samo za bogate,” priča mi Jasko, pa nastavalja u njegovom stilu po kome ga svi znaju. “Mi pravimo mantije za sve, ovdje jedu i Sulejman Ugljanin i Rasim Ljajić i Muamer Zurkorlić, svi političari, svi umetnici, sportisti, sve burkedžije, pa čak i moja konkurencija, što dovoljno govori o tome koliko su moje mantije zapravo brend. Mi pravimo oko 5000 mantija dnevno, ne treba mi više, ja ne želim da imam milione, više volim da pravim manje mantija a da budu bolje, više volim smeh mušterija nego brigu o količinama”

Foto: Irfan Ličina/VICE

Jasko priča da nema neke velike tajne – tajna je u onom starom pravilu “mušterija je uvijek u pravu.” “Kod nas se mantija pravi od najboljeg tijesta, od najboljeg mesa, i od strane najpažljivih radnica koji srcem rade svoj posao i žele da oni koji izađu iz ove radnje, izađu isključivo zadovoljni i sa osmjehom na licu,“ objašnjava Jasmin.

Mirsad je iz Goržda, i kada je god u Novom Pazaru, on svraća kod Jaska u radnju. Kaže da su Jaskove mantije nešto najbolje što je do sada probao. “Njegove mantije mogu da jedem i za doručak i za večeru. Nije za džabe Erdogan hteo da jede samo njegove mantije. Sviđa mi se atmosfera u radnji, odnos prema mušterijama, i što je najvažnije, ukus koji pamtim sve do nove posete ovoj radnji,“ kaže Mirsad.

Foto: Irfan Ličina/VICE

Rasim je Ćurov drug, zajedno su išli na boks, jedan je od starih pazaraca koji su stalno u čaršiji. On kaže da nikada nije postojala ovakva radnja u gradu, niti da će je ikada biti. Mnogo je radnji koji se bave mantijama u Pazaru, ali je ova posebna u mnogo čemu, a ono što je najviše krasi jeste miris i ukus Jaskovih mantija koji je neponovljiv.

Radnice ove radnje sa osmjehom mijese mantije, pričaju da su u vrijeme novogidišnjih praznika pravili i do 9.000 mantija dnevno. Bilo je oko 12 ujutru kada sam posjetio radnju, a već u to vrijeme, vrijedne ruke nasmejanih radnica Jaskove radnje umesile su više od 3.000 mantija.

U svojoj krarijeri sam fotografisao i pisao o mnogo čemu, a ovo je defitnivno bio jedan od mojih najboljih i najusknih fotografskih zadataka.

Izvor: VICE