Građani Sandžaka više vjeruju nevladinom sektoru nego institucijama

1112

Građani Sandžaka imaju znatno manje povjerenja u institucije predsjednika države, vojske i policije, a veće u nevladin sektor, u odnosu na građane drugih okruga, pokazuje istraživanje sprovedeno u okviru projekta “Moj poslanik” čiji dio je danas predstavljen u Novom Pazaru.

Ovo istraživanje, koje je uradila nevladina organizacija Proaktiv iz Niša, a lokalni partner u Novom Pazaru im je bio Urban in, obuhvatilo je 1.300 ispitanika iz četiri regiona u Srbiji.

Među ispitanicima bilo je 307 iz Sandžaka, a oni su kao ključni problem društva naveli vladavinu prava, koja po njima nije jednaka za sve.

Dragan Miljković iz Proaktiva rekao je novinarima da su građani ukazali i na nemogućnost riješavanja problema u njihovim lokalnim zajednicama.

„Gotovo isti procenat građana iz svih regiona sa veoma niskom ocjenom je ocijenio rad njihovih narodnih poslanika i mogućnost da oni mogu da riješe neki od njihovih problema. Prema odgovorima smo shvatili da građani nemaju jasan stav i zanje o tome šta je zadatak i obaveza poslanika“, rekao je Miljković.

Građani Sandžaka ukazali su tokom ovog istraživanja i na brojne ekološke probleme, ali i nedostatak postojanja naučno- tehnološkog parka.

Autor: Amela Bajrovic

Izvor Radio Sto Plus




Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *