Šarčević: Upisivanje sve bošnjačke djece na bosanski je provokacija!

989

Roditelji odlučuju na kom jeziku će djeca da im se školuju, a ne Esad Džudžo i Sulejman Ugljanin, kaže za “Novosti” ministar prosvjete Mladen Šarčević povodom zahtjeva koji su školama uputili Bošnjačko nacionalno vijeće i Grad Novi Pazar da se prilikom upisa djece u školu, jezik na kom će mališani pohađati nastavu odredi shodno nacionalnoj pripadnosti roditelja.

To praktično znači da se roditeljima uskraćuje pravo da se izjašnjavaju na kom jeziku će njihova djeca pohađati nastavu.

Pokušaj da svu bošnjačku djecu upišu na bosanski je provokacija i ne dešava se prvi put, kaže ministar Šarčević i dodaje da je i ranije odlazio u Novi Pazar zbog ovog problema.

“Svi, pa i BNV moraju da poštuju zakon. Sve škole u Novom Pazaru dobiće dopis da moraju da se pridržavaju zakona i da ne mogu da upisuju djecu onako kako želi BNV”, kaže on.

Takođe BNV i Grad Novi Pazar traže da se u svim školama do 30. septembra sprovede ponovno izjašnjavane roditelja, kako bi se oni koji su se opredjelili za srpski, eventualno predomislili.

Šarčević podsjeća da su Ugljanin i Džudžo prethodno 2017. tražili da njihovi kontrolori “stoje nad glavom” roditeljima u školama kada se izjašnjavaju za jezik na kom će djeca da uče.

– Sad su otišli korak dalje, pa traže da svako bošnjačko dijete automatski uči na bosanskom, mimo volje roditelja – navodi Šarčević i dodaje da svakog ko dođe da upiše dijete sekretar škole pita da se izjasni.

– Nego, njima smeta što se većina bošnjačke djece izjasnila za nastavu na srpskom i direktori to poštuju – kaže ministar.

Izvor: Sandžak danas/Blic