Gradska vlast odbila da raspravlja o ekološkim problemima, građani zakazali protest

589

Skupštinska većina lokalnog parlamenta Novog Pazara odbila je na današnjoj sjednici prijedlog opozicione SDA Sandžaka da se raspravlja o ekološkim problemima u gradu, pozovu na odgovornost nadležni i smijeni direktor JKP “Gradska toplana”. Građani su za nedjelju, 19. jun najavili protest u centru grada.

“Stop nemaru, hoćemo zdravu životnu sredinu”, navodi neformalna fb grupa uz poruku da se hitno zaustavi izlivanje mazuta u rijeku Rašku i da nadležne službe preduzmu sve potrebne mjere da bi spriječili sva buduća zagađena rijeka.

“Da Zavod za javno zdravlje kao nadležna zdravstvena ustanova, izda izvještaj o uticaju pomenute ekološke katastrofe na zdravlje ljudi, da se pokrenu odgovarajući postupci protiv lica odgovornih za dosadašnju ekološku katastrofu nastalu izlivanjem mazuta, da lica odgovorna za ekološku katastrofu budu hitno smijenjena/razriješena”, piše u zahtjevima najavljenog protesta zakazanog u nedjelju, sa početkom u 16 sati na platou pored rijeke Raške u centru Novog Pazara.

– Upozorenje trenutnim i svim budućim vlastima

Na fb profilu “Ado Marovac” objavljeno je da je “povodom ekološke katastrofe izazvane višednevnim izlijevanjem mazuta iz JKP Gradske toplane, “zatražiti odgovornost odgovornih”.

“Skup sam lično prijavio u svojstvu običnog građanina koji očekuje obične građane kojima je dozlogrdilo sve što se čini. Neka ovo bude mirno upozorenje trenutnim, a i svim budućim vlastima da u ovom gradu postoje ljudi sa kojima ne mogu tako lako da se igraju”, poručeno je.

– GO SSP Novi Pazar: Nadamo se velikom odzivu građana

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) Novi Pazar danas je saopštio da podržava sve inicijative građana usmjerene na poboljšanje života i rješavanje nagomilanih problema.

Povodom najavljenog protesta građana zakazanog za nedjelju 19.juni GO SSP Novi Pazar poziva sve građanke i građane Novog Pazara da se pridruže protestu i iskažu svoje nezadovoljstvo sa “ekološkom katastrofom u centru grada”.

“Nadamo se da će ovo biti samo jedan u nizu protesta kojima će naši sugrađani konačno stati na put bahatoj vlasti. GO SSP Novi Pazar stoji na raspolaganju ukoliko učesnici budu željeli da svoje zahtjeve pretvore u političke i usmjere ka republičkoj vlasti.Nadamo se velikom odzivu građana, kao i da se druge organizacije i stranke koje sebe smatraju opozicionim podržati ovaj protest”, poručeno je.

 

 

Foto: SNews




Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *