Njemački predsjednik izuo se u džamiji u Penzbergu

716

Predsjednik Njemačke Frank Valter Štajnmaer posjetio je danas džamiju u njemačkog gradu Penzbergu, gdje ga je dočekao imam ove džamije Benjamin Idriz koji je porijeklom iz Skoplja.

U pratnji njemačkog predsjednika bila je i njegova supruga Elke Budenbender, ministar unutrašnjih poslova Savezne pokrajine Bavarija Joakim Herman i gradonačelnica Penzberga Elke Zehetner.

“Ovo je prva posjeta predsjednika Njemačke jednoj džamiji. On je izabrao upravo džamiju u Penzbergu zbog njenog dugogodišnjeg angažmana na afirmaciji islamskih vrijednosti u evropskom kontekstu, integracije i međureligijskog dijaloga. Džamija u Penzbergu je paradigma islama u Njemačkoj. Ona je multinacionalna, džamija u kojoj Bošnjaci sačinjavaju većinu članova, zatim Turci, Albanci i ostali narodi, inspirirani iskustvom islama na Balkanu. Njemački jezik igra ključnu ulogu u komunikaciji sa različitim narodima i radu sa javnošću, ali i za novu generaciju muslimana. Stoga, osim bosanskog, njegujem i njemački jezik, kako bi ispostavili most između islama i Njemačke”, izjavio je imam Benjamin Idriz za Preporod.info.

Foto: Preporod.info

O aktuelnim dešavanjima njemačkog predsjednika informirali su imam džamije i direktor foruma Benjamin Idriz i zamjenik direktora foruma Gonul Jerli.

Ovom prilikom, između ostalog, njemačkom predsjedniku pojasnili su kako i zašto se ezan u cijelom svijetu uči na arapskom jeziku, a imam Benjamin Idriz mu je preveo značenje ezana na njemački jezik.

Foto: Preporod.info

Također, predstavili su i vjerske aktivnosti koje se realiziraju u džamiji, nakon čega je njemački predsjednik iskazao zadovoljstvo aktivnostima koje Islamska zajednica u Penzbergu provodi, ne samo za muslimane, nego i za ostale građane.

U svojstvu izaslanika muftije za Zapadnu Evropu Osmana ef. Kozlića današnjoj posjeti prisustvovavao je Edin Atlagić, te glavni imam za regiju Bayern Izet ef. Bibić.

Foto: Preporod.info

Izvor: Preporod.info