Od minbera do polja: Priča o Ragipu Ličini, hodži-stočaru /VIDEO/

1318

U idiličnom selu Lozna, smještenom u brdovitom kraju, živi i radi Ragip Ličina, čovjek čija životna priča inspirira mnoge. Ragip ne samo da službuje kao hodža u svojoj zajednici, već je i uspješan stočar, vodeći veliku kombinovanu farmu. Njegova sposobnost da uspješno balansira između duhovnih dužnosti i zahtjeva modernog stočarstva čini ga jedinstvenom figurom u ovom dijelu zemlje.

“Ja sam jedan od rijetkih na ovim prostorima koji je razmišljao o budućnosti i tome kako ostvariti svoje ciljeve u ovako teškim životnim uvjetima,” kaže Ličina. “Kako opstati, unaprijediti svoju karijeru i život, te ostati na svom ognjištu. To može samo čovjek koji shvata izazove i iskušenja, ali i ostaje sretan i zadovoljan sa onim što mu život pruža.”

Ragipova odluka da se posveti vjerskom obrazovanju i stočarstvu donesena je već nakon osnovne škole. Upisavši Medresu u Prištini, stekao je znanje i vještine potrebne za duhovno vođenje svoje zajednice.

“Pet godina u Medresi oblikovalo je moju struku, omogućilo mi je da pomognem ljudima i da vodim skroman i uredan život,” objašnjava on.

Ono što posebno karakteriše Loznu, Ragipovo rodno mjesto, jeste skladan suživot različitih vjerskih zajednica.

“Živim u mješovitoj sredini, a suživot sa pravoslavnim komšijama je na najvišem nivou. To je primjer kako treba živjeti – uvijek zajedno, bilo da je Bajram ili slava. Komuniciramo, dogovaramo se, obilazimo jedni druge. To je poruka i pouka za cijeli ljudski rod,” zaključuje Ličina.

Ragip Ličina je primjer kako se vjera, tradicija, i moderni način života mogu uspješno spojiti. Njegova predanost duhovnom životu, zajedno s praktičnim radom na farmi, čini ga ne samo stupom svoje zajednice, već i inspiracijom za sve koji teže živjeti ispunjenim i smislenim životom unatoč izazovima.




Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *