Hisardžik: Kako su muslimani Prijepolja spasili manastir Mileševu /VIDEO/

1187

Posjetiti Hisardžik, selo koje se uzdiže iznad dolina oko Prijepolja, nije samo putovanje kroz prirodne lepote Sandžak, već i put kroz vrijeme. Pristup ovom srednjovekovnom selu Mileševac, danas poznatom kao Hisardžik, može biti izazovan, ali nakon petnaestominutnog uspona iz doline, posjetioci će biti nagrađeni prizorom koji oduzima dah i historijskim bogatstvom koje selo nosi.

Centralno mjesto u Hisardžiku zauzima džamija, koja nije samo mjesto molitve već i čuvar jednog od najvećih blaga muslimanskog nasleđa na Balkanu – 400 godina starog Kurana. Ova džamija predstavlja simbol zajedničkog života i poštovanja koje su muslimani pokazali prema svom naslijeđu, ali i prema drugim kulturama.

Jedna od najdirljivijih priča vezanih za Hisardžik jeste ona o tome kako su lokalni muslimani tokom turske vladavine spasili manastir Mileševu od razaranja. Ovaj čin nesebičnosti i bratske ljubavi prema svojim pravoslavnim komšijama i danas odjekuje kroz cijeli Sandžak, simbolizujući mogućnost suživota i međusobnog poštovanja različitih vera i kultura.

Hisardžik ne samo da nudi nezaboravne pejzaže i arhitektonsku lepotu, već i pouke iz istorije koje su više nego relevantne i u današnje vreme. Ovde, na vrhu planine, istorija i harmonija žive rame uz rame, čekajući da ih svijet ponovo otkrije. Pogledajte tv prilog ispod teksta.




Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *