Aida ipak neće u zatvor, novac prikupljen za plaćanje kazne

490

Beograd, Srbija – Aida Ćorović, poznata antiratna aktivistkinja, izbegla je odlazak u zatvor Padinska Skela nakon što je platila kaznu za bacanje jaja na mural Ratka Mladića, osuđenog ratnog zločinca. Ovaj čin dobio je veliku medijsku pažnju i izazvao je burne reakcije javnosti, kako u Srbiji tako i u regionu.

Aida Ćorović je prvobitno dobila poziv za izdržavanje kazne u zatvoru zbog svojih akcija usmerenih protiv promovisanja lika i dela Ratka Mladića, koji je u Haškom tribunalu osuđen za ratne zločine. Međutim, nakon što je informacija o ubistvu penzionera u istom zatvoru postala javna, kao i zbog pritiska javnosti koji je usledio nakon njenog nastupa na festivalu u Dubrovniku, Ćorović je odlučila da plati kaznu.

Na konferenciji za novinare, organizovanoj od strane Udruženja Krokodil, Ćorović je istakla da je bila spremna na zatvorsku kaznu kao oblik protesta protiv sistema. Međutim, u svetlu novih informacija i saveta prijatelja, odlučila je da plati kaznu. “Nekada je išlo na čast otići u zatvor zbog svojih ideja, ali danas, u ovakvim okolnostima, to nije opcija,” izjavila je Ćorović.

Ovaj događaj ne samo da baca svetlo na postupke antiratnih aktivista u Srbiji već i na šire probleme pravosudnog sistema i tretmana zatvorenika. Aida Ćorović ostaje neumoljiva u svom stavu da bacanje jaja na mural nije čin za koji treba osećati krivicu, već način da se ukaže na problem veličanja osoba osuđenih za ratne zločine.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *