Akademik Zukorlić primio predstavnike četiri prosvjetna sindikata

628

U zdanju narodne Skupštine, danas, 27.11.2018, upriličen je sastanak predsjednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoji i informatičko društvo akademika Muamera Zukorlića i potpredsjednika odbora prof. dr. Ljubomira Stojimirovića sa predstavnicima četiri reprezentativna sindikata:

Unijom sindikata prosvjetnih radnika, Granskim sindikatom prosvjetnih radnika Srbije, Sindikatom radnika u prosvjeti Srbije i Sindikatom obrazovanja Srbije.

Sindikati su inicirali ovaj sastanak zbog nagomilanih problema u vezi sa socijalnim dijalogom, platnim razredima, kolektivnim ugovorima i brojnim drugim problemima.

Nakon što su predstavnici sindikata izložili stavove o naznačenim problemima, akademik Zukorlić je izrazio spremnost za punu saradnju sa sindikatima, iznoseći lični stav da nije zadovoljan sa statusom obrazovanja u cjelokupnom društvenom sistemu, te da je zbog značaja obrazovanja neophodno napraviti svojevrstan savez od strane zakonodavne, izvršne vlasti i sindikata uključujući i opoziciju, nadilazeći stranačke i druge partikularne razlike.

Predstavnici sindikata su se zahvalili domaćinu na razumijevanju, ističući da od svih adresa kojima su se obratili jedino je predsjednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoji i informatičko društvo akademik Zukorlić pozitivno reagovao.

(Sandzakpress)