Aladža džamija, srušena 1992. danas ponovo svečano otvorena (FOTO)

Aladža džamija, srušena 1992. danas ponovo svečano otvorena (FOTO)

976

Obnovljena Aladža džamija u Foči, na istoku Republike Srpske, nakon tri decenije.

Džamija je srušena 1992. za vrijeme rata u BiH, a danas, na 470. godišnjicu izgradnje, ponovo je svečano otvorena.

Nakon 27 godina simbol istočne Bosne i bosanskog prkosa, Aladža džamija u Foči, otvorila je vrata za sve vjernike i dobre ljude koji grad na Drini zovu svojim domom.

Sjaj munare koja se proteže visoko u nebo daje nadu da stižu bolja vremena, vjeru u suživot i sretniji život svih Fočana. Građani koji su došli iz cijele BiH zaplakali su od sreće, ali i zbog sjećanja na davna vremena kada su njihovi najmiliji bili živi.

Vjernici će danas klanjati prvi put u njoj, a ezan će ponovo odjekivati Fočom.

Otvaranje džamije ispratio je bogat vjerski i kulturno-umjetnički program, obraćanja zvanica i velika pažnja Fočaka koji su u svoj grad došli iz svih krajeva svijeta.

Novi sjaj Aladže ispratili su ambasadori SAD-a i Republike Turske koja je bila najveći donator sredstava za obnovu Aladže. Pored njih, otvaranju su prisustvovali Bakir Izetbegović, Šefik Džaferović i drugi visoki funkcioneri BiH političke scene.

Ovom velikom događaju prisustvovali su predstavnici vakufa iz Turske i i Reisul-ulema Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazović.

Aladža džamija, jedna od najstarijih u BiH, izgrađena je 1550-1551. godine i prva izgrađena u klasičnom osmanskom stilu, kulturni je, historijski i vjerski spomenik, a od 1950. godine bila je pod zaštitom države.

Foto: B92
Foto: B92
Foto: B92
Foto: B92
Foto: B92
Izvor: B92/Sandžak danas