Albanci Preševske doline sa jednom listom idu na izbore u Srbiji

812

Predsjednik Kosova Hashim Thaci pozdravio je, kako je naveo, odluku Albanaca Preševske doline da na redovnim parlamentarnim izborima u Srbiji učestvuju sa jedinstvenom izbornom listom. Izbori u Srbiji će biti održani u toku 2020. godine.

“Pozdravljam dogovor o stvaranju jedinstvene izborne liste albanskih stranaka u dolini Preševa, važno sredstvo za političko osnaživanje i zaštitu nacionalnih interesa. Takođe, čestitam vršiocu dužnosti ministra inostranih poslova Albanije Gentu Cakaju na podršci u ovom procesu”, napisao je Thaci na društvenoj mreži Twitter.

 

“Danas su odlučili da uspostave jedinstvenu izbornu listu i na taj način omoguće svojim biračima da podignu snažan glas na izborima”, napisao je Cakaj na Twitter-u ispod fotografije sa četvoricom predstavnika Albanaca iz Preševske doline, među kojima je i predsjednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi.

Podsjetimo, nezavoljni odnosom vlasti prema pitanju Albanaca u Srbiji, skoro sve partije ove nacionalne manjine nisu učestvovali na prethodnim redovnim parlamentarnim izborima 2016. godine.

Bojkot ipak nije bio potpun, pa je u izborima učestvovala Partija za demokratsko djelovanje Rize Halimija. Među 250 poslanika u Skupštini Srbije, kao jedina poslanica predstavnica Albanaca, u ime te partija ušla je Ardita Sinani.

Na posljednjim izborima za Nacionalno vijeće Albanaca, tijelo koje zastupa interese albanske nacionalne manjine u Srbiji, učestvovalo je šest izbornih lista. Izbori su održani 4. novembra 2018. godine, a za predsjednika Nacionalnog vijeća izabran je krajem novembra iste godine predsjednik Partije za demokratsko djelovanje Ragmi Mustafa.

Izvor: Radio Slobodna Evropa