Albanci širom svijeta na šaljiv način odgovorili Ani Brnabić!

868

Korisnici Twittera sa Kosova šaljivo odgovorili na izjavu Brnabić da Srbija na Kosovu ima posla s ‘ljudima koji su bukvalno izašli iz šume’.
Brnabić je spornu izjavu dala na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom Misije EU-a u BeograduAl Jazeera
Nakon izjave premijerke Srbije Ane Brnabić da Srbija na Kosovu ima posla s “ljudima koji su bukvalno izašli iz šume” korisnici Twittera odgovorili su joj na šaljiv način, postavljajući svoje fotografije na kojima se u pozadini vidi šuma ili drveće.

Kosovska ambasadorica u SAD-u Vlora Citaku među prvima je objavila ovakvu fotografiju uz hashtag na engleskom jeziku #literallyjustemergedfromthewoods (‘bukvalno tek izašla iz šume”), osmišljen kao odgovor na izjavu Brnabić, a brojni korisnici Twittera slijedili su ovaj primjer.

Među njima je također bio i kosovski ambasador u Holandiji Lirim Greicevci koji je naveo: “Ne mogu dočekati da se svaki dan vratim kući u šume u Hagu nakon posla…” Uz to je postavio i fotografiju na kojoj sjedi na klupi, dok se u pozadini vidi zelenilo.

Bivši ministar vanjskih poslova Kosova Petrit Selimi objavio je šaljivu fotografiju i napisao: “Povratak kući nakon dugog dana sa ljudima. Neću izaći iz šume preko vikenda.”

Citaku je također objavila fotografiju na kojoj su i poznate svjetske ličnosti porijeklom sa Kosova, kao što su muzičke zvijezde Rita Ora i Dua Lipa. Uz fotografije i poruke korištena je i oznaka #RacistStatementsBySerbianPM (“rasističke izjave premijerke Srbije”).

Mnoge kosovske javne ličnosti također su reagovale na izjavu, kao novinarka i urednica Teuta Arfija, trener rukometne reprezentacije Kosova Taip Ramadani te zastupnica u kosovskom parlamentu Mimoza Kusari.

Kosovski šef diplomatije Behgjet Pacolli poručio je u četvrtak premijerki Ani Brnabić da joj neće biti dopušten ulazak na Kosovo, sve dok provodi “rasističku i bolesnu ideologiju protiv stanovništva Kosova”, objavili su mediji u Prištini, nakon što je Brnabić u srijedu ocijenila da Srbija na Kosovu ima posla s “ljudima koji su bukvalno izašli iz šume”.

 

Brnabić je spornu izjavu dala na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom Misije EU-a u Beogradu Semom Fabrizijem.

“Ono što mene najviše plaši, što imate posla sa racionalnim ljudima, sa najgorom vrstom populista, sa ljudima koji bukvalno jesu izašli iz šume. Neki od njih su teroristi koji nisu osuđeni, koji jesu optuženi, a nisu u Tribunalu osuđeni samo zato što su svi svedoci pobijeni i kako da mi znamo šta će oni sledeće da urade sutra. Njima je svejedno je li tamo rat ili nije, to je ono što mene plaši”, rekla je.

Izvor: Al Jazeera i agencije