Albin Jahja Fehratović: Omogućiti učenicima klanjanje džuma namaza

652

Obrazovne institucije uvijek nađu način da opravdaju izostanke učenika kada su u pitanju sve vannastavne aktivnosti, ali kada je riječ o izostanku radi džume namaza nemaju toliko razumijevanja. To je glavna nedjeljna obaveza vjernika i mnogim đacima je teško uskladiti odlazak na džumu i školske obaveze.

Na ovaj problem ukazao je narodni poslanik i potpredsjednik Stranke pravde i pomirenja dr Jahja Fehratović. 

“Naša djeca, učenici, posebno viših razreda osnovne i svih razreda srednje škole, suočavaju se sa problemom koji je opisao jedan roditelj u ovoj poruci koju sam bio slobodan postaviti uz ovaj tekst – odlazak petkom na džuma namaz i dobijanje neopravdanih časova ili ostanak na časovima i propuštanje džume namaza”, smatra Fehratović.

Fehratović vjeruje da se ovaj problem lako može riješiti, te da će na sjednicama lokalnog parlamenta u gradovima Sandžaka predložiti jedno od rješenja.

“Ovaj problem se relativno lako može riješiti na način da se petkom za vrijeme džume izmijeni raspored tako da se izbjegne nastava tih sahat vremena, kao što se Ramazanom izmijeni raspored za vrijeme iftara. Znam da ima prosvjetnih radnika koji i sada gledaju da olakšaju učenicima ovu situaciju, ali to nije slučaj baš kod svih. Odbornički klub Stranke pravde i pomirenja će na sljedećoj sjednici Skupštine Grada Novog Pazara predložiti da se u dnevni red uvrsti ovakva odluka. Isto ćemo predložiti i našim klubovima u drugim gradovima”, kaže Fahratović.

On je izrazio nadu da će svi politički faktori podržati ovu inicijativu.

“Vjerujemo da će svi podržati ovakvu inicijativu, jer je ovo pitanje od općeg značaja i ne bi smjelo imati primjesa dnevnog politikanstva, kao i što vjerujemo i da nadležni u školskim upravama neće imati ništa protiv da se na ovaj način osigura đacima da upražnjavaju svoja vjerska prava i slobode”, navodi Fehratović.

Izvor: Sandžak PRESS