Aljbin Kurti ugostio Sulejmana Ugljanina! Kurti je poznat kao “albanski Šešelj” i zagovarač “velike Albanije”!

769

Lider Pokreta “Vetevendosja” Aljbin Kurti primio je sinoć delegaciju iz Sandzaka koju je predvodio dr Sulejman Ugljanin, a koja je boravila na Kosovu na njegov poziv. Da podsjetimo širu javnost Kurti je ekstremni albanski nacionalista, koji zagovara veliku Albaniju u koju pored Albanije, Kosova i zapadne Makedonije ulaze oblasti jugoistočne Srbije i Sandžaka.

Javnost u Sandžaku već duži vremenski period je zbunjena, posebno nakon prijedloga promjene ulica od strane odbornika SDA u Skupštini grada Novog Pazara, i pita se kuda vodi politika Sulejmana Ugljanina. Jedno je očigledno: Ugljanin ide u opštu konfrontaciju sa vlastima u Srbiji, kao i da koristi tenzije u odnosima Srbije i Kosova da bi izazvao što veću političlu buru i uvukao sandžački narod kao treću stranu.

Nećemo sada analizirati pogubnost trasirane politike “treće strane”, nit opasnost koja prijeti našem narodu od albanizacije, pošto je pokušaj asimilacije našeg naroda od strane Albanaca kroz historiju Drugog svjetskog rata još uvjek svjež, jer se obnavlja kroz priču još uvijek živih svjedoka u Sandžaku, ali sa druge strane ne umanjujući doprinos Albanaca u odbrani Novog Pazara, koji je više puta napadan od strane četnika. Bošnjačka kultura je unikatna na Balkanu, i kada je etnogeneza u pitanju stvorila je zasebnu naciju, južno-slovenskog govornog područija sa jakim uticajem staroosmanlijske kulture.

Nacija je prije svega kulturološki a ne genetski feneomen, i ektremni pokušaj konvertiranja našeg naroda kroz historiju od strane Albanaca, a koji sada pokušavaju da vaskrsnu istu ideologiju preko Sulejmana Ugljanina, ujedno je i najveće kulturološko poniženje koje naš narod može da doživi.

foto FB

foto FB

foto FB