Ambasadorica BiH posjetila političke i vjerske zvaničnike u Novom Pazaru

235

Ambasadorica Bosne i Hercegovine (BIH) u Srbiji Aida Smajić ocijenila je danas da će otvaranje generalnog konzulata njene zemlje u Novom Pazaru doprinijeti unaprjeđenju odnosa između dvije države.

Ona je novinarima nakon razgovora sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem rekla da su međudržavni odnosi dobri, ali da ima prostora za njihovo unaprjeđenje.

“Otvaranje konzulata je i dobra prilika da se Bošnjaci iz ovog grada povežu sa Bošnjacima u BIH. Kao što znate, Vlada Srbije je dala suglasnost za otvaranje konzulata, nakon godinu i po dana kako je podnesen zahtjev, a mi smatramo da je to dobra politička odluka i pozdravljamo je“, rekla je Smajićeva.

Ona vjeruje da će konzulat u ovom gradu biti otvoren do kraja ove godine, a da joj nisu poznati detalji o tome koliko će biti zaposlenih i koga će predsjedništvo imenovati za konzula.

Gradonačelnik Biševac rekao je da će otvaranje ovog diplomatskog predstavništva biti od velikog značaja za same građane i brže rješavanje administrativno- pravnih poslova.

“Značaj otvaranja konzulata je višestruk, kako za dvije države, tako i za same građane. Doprinijeće institucionalnoj povezanosti i povećanju saradnje u privrednoj, kulturnoj i svim drugim oblastima“, rekao je Biševac.

On je istakao da će pored konzulata BIH, u ovom gradu uskoro biti otvoreno i diplomatsko predstavništvo Turske.

Ovo je prva zvanična posjeta jednog ambasadora Bosne i Hercegovine Sandžaku.

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Beogradu NJ.E. Aida Smajić posjetila je danas Bošnjačko nacionalno vijeće i tom prilikom se susrela sa rukovodstvom najvišeg predstavničkog tijela Bošnjaka.

Nakon sastanka, ambasadorica Smajić je rekla da želi da sa članovima Bošnjačkog nacionalnog vijeća podijeli radost povodom davanja saglasnosti Vlade Srbije na otvaranje generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru.

„Vjerujem da će otvaranje i rad konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru unaprijediti bilateralne odnose Bosne i Hercegovine i Srbije, doprinijeti da se Bošnjaci iz opština sa prostora Sandžaka i Bošnjaci iz BiH više povežu, da budu bliži jedni drugima i da gaje odnose u smislu zajedničkih interesa, ostvarivanja njihovih prava te zastupljenosti ovdje u Srbiji.“ – istakla je ambasadorica Smajić.

U izjavi za medije, nakon susreta, predsjednica BNV dr. Jasmina Curić je rekla da je otvaranje generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru dobar početak poštovanja principa reciprociteta, principa dobrih diplomatskih odnosa između Srbije i BiH, s obzirom da Srbija ima dva generalna konzulata u BIH i to u Mostaru i Banjaluci i konzularnu kancelariju u Drvaru.

„Nadam se da će otvaranje konzulata u Novom Pazaru olakšati život građana Sandžaka i građana BiH jer Bošnjaci Sandžaka imaju porodične, prijateljske, poslovne i mnoge druge veze sa Bošnjacima BiH. Nadam se da će otvaranje konzulata postojeću saradnju učvrstiti i otvoriti mogućnosti za novim vidovima saradnje između građana Sandžaka i građana Bosne i Hercegovine. Ovim putem se zahvaljujem ambasadorici BiH u Srbiji na njenom istrajnom i upornom radu na otvaranju konzulata u Novom Pazaru. Vjerujem da ćemo u narednom periodu imati jednu bližu saradnju. Bošnjačko nacionalno vijeće će biti podrška i logistika ovom konzulatu i nadam se brzom otvorenju ovog konzularnog predstavništva.” – naglasila je dr. Curić.Današnji susret je prva službena posjeta ambasadora države Bosne i Hercegovine u Beogradu najvišem predstavničkom tijelu Bošnjaka Sandžaka.

 

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije i predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić sastao se danas u Novom Pazaru sa ambasadorkom Bosne i Hercegovine u Srbiji Aidom Smajić.

Kako je iz SPP-a saopćeno nakon sastanka, tom prilikom vođeni su razgovori o važnosti unapređenja odnosa Srbije i Bosne i Hercegovine na svim poljima, sa akcentom na interparlamentarnu saradnju gdje bi uloga domaćina bila od posebnog značaja.

“Sagovornici su također izrazili obostrano zadovoljstvo zbog otvaranja bosanskohercegovačkog konzulata u Novom Pazaru, što može biti od velike koristi za unapređenje privredne, kulturne i prosvjetne saradnje Sandžaka i BiH, kao i jačanja međubošnjačkih odnosa sa obje strane Drine”, navodi se u saopćenju.

Foto: Mešihat IZuS
Ambasadorka Smajić susrela se danas i sa predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftijom Mevludom Dudićem.

Ambasadorka BiH u Srbiji prenijela je muftiji Dudiću vijesti o skorom otvaranju Generalnog konzultata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru, koji će biti važan faktor približavanja dviju susjednih država, kao i jačanja jedinstva Bošnjaka Bosne, Sandžaka i šire.

“Dudić se zahvalio ambasadorki Smajić na posjeti naglasivši da je ona prvi bosanskohercegovački ambasador koji je posjetio Novi Pazar, izrazivši očekivanje za nastavak saradnje imajući u vidu da u Republici Srbiji Bošnjaci žive od Subotice do južnih dijelova zemlje i da Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju maticu”, saopćeno je iz Mešihata.

Nakon sastanka posjetili su Altun-alem džamiju i prošetali novopazarskom Starom čaršijom.