Američki izaslanik: Srbija ne može u EU bez priznanja nezavisnosti Kosova

852

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Matthew Palmer održao je jučer govor pred kosovskim studentima u biblioteci Pjeter Bogdani u Prištini, u kome je naglasio neophodnost dogovora sa Srbijom. On je poručio i da Srbija neće moći da uđe u EU bez priznanja Kosova.

Palmer je rekao da mu je drago što je u Prištini, i da je to mjesto rasta i nove gradnje.

“Vidim plodove vašeg napora. SAD su podržale vaše težnje kao prijatelja i kao partnera. Rješenje za stabilnost na Balkanu je integracija Kosova. Potpuna integracija Kosova ostaje naša obaveza. Grenelovo imenovanje naglašava da su SAD prisutne i spremne da pomognu”, kazao je Palmer.

Foto: U.S. Embassy in Kosovo

Govoreći o članstvu Zapadnog Balkana u EU, on je rekao da Srbija to pravo neće steći bez priznanja nezavisnosti Kosova.

“Vučić zna da Srbija nikada neće ući u Evropsku uniju bez rješenja problema sa Kosovom. Pozivam vas da iskoristite ovu priliku. Budućnost Kosova oblikovat će njegovo susjedstvo”, rekao je Palmer studentima.

Nove mogućnosti

On je poručio da se Kosovo ne može izostaviti iz trajnog rješenja na Balkanu, i naglasio da rješavanje odnosa Kosova i Srbije ostaje strateški prioritet SAD. Palmer je rekao i da njegova država podstiče novu kosovsku vladu da ojača plan dijaloga sa Srbijom.

“Bilo koji korak koji se preduzme nakon normalizacije bit cće lakši. Otvaraju se mogućnosti za radna mjesta. Kada bude formirana nova vlada, morat će da oživi pregovore. Ne vidimo integraciju vaše zemlje bez pomirenja sa Srbijom. Zaslužujete NATO, EU, UN, zaslužujete da ne budete iza SAD, nego rame uz rame sa nama. Takva je budućnost kroz dijalog jer status-kvo nije dovoljan”, istakao je Palmer.

SAD ne nameću sporazum

“Pregovori sa Srbijom su bili komplikovani. Ali kosovska historija oduvijek se odnosila na prevazilaženje izazova i kompromisa. Vaša državotvornost je neopoziva i sada vam je potrebna normalizacija da bi iskoristili veliki potencijal koji posjedujete”, naveo je Palmer.

On je rekao da bi Srbija trebalo da zaustavi kampanju za povlačenje priznanja Kosova.

“Trebali bi da imaju prostor za pregovaranje bez straha. SAD ne nameću sporazum, Kosovo i Srbija ga moraju postići i odobriti. Pregovarači moraju imati prostora za istraživanje ideja”, dodao je Palmer, objavio je portal kosovo-online.com.

Izvor: Kosovo-online.com