Amerika tvrdi da je Rusija tražila vojnu i ekonomsku pomoć od Kine

1013

Rusija je Kini tražila da joj pošalje vojnu opremu i ekonomsku pomoć, otkriva Fajnanšl tajms.

Kako od američkih zvaničnika saznaje Fajnanšl tajms, Rusija je tražila Kini da joj pošalje vojnu opremu i ekonomsku pomoć i da podrži njenu invaziju na Ukrajinu, što je u Beloj Kući izazvalo zabrinutost da Kinina podrška Rusiji može da potkopa zapadne napore „da pomognu ukrajinskim snagama da brane svoju zemlju“.

Američki zvaničnici nisu otkrili šta je to Rusija tačno tražila i kada, već samo da je Rusija u nekom momentu od početka invazije „tražila vojnu opremu i drugu pomoć“.

Međutim, drugi zvaničnik SAD upozat sa slučajem kazao je novinarima Fajnanšl tajmsa da se Amerika sprema da upozori svoje saveznike pošto postoje indikacije da se Kina trenutno priprema da pomogne Rusiji dok je treći američki zvaničik dodao da postoje i naznake da Rusiji ponetstaje oružja.

U isto vrijeme, Njujork tajms saznaje iz svojih izvora bliskih vlasti SAD da je Rusija Kini tražila i ekonomsku pomoć “kako bi se suprotstavila udarima koje je njena ekonomija pretrpela širokim sankcijama koje su uvele Sjedinjene Države i evropske i azijske zemlje”.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.