AMILA KUJOVIĆ od 30 hiljada svjetskih studenata izabrana da besplatno stiče znanje na PRINSTONU

1059

Bjelopoljka Amila Kujović treća je godina jednog od najprestižnijih svjetskih univerziteta – Prinstona u Nju Džersiju, studija hemijski i biološki inženjering.

Šansu da pohađa prestižni univerzitet dobila je prije dvije godine, kada je prošla u dvije od trideset hiljada prijavljenih učenika širom svijeta, priča za “Vijesti” mlada Bjelopoljka.

Zahvaljujući izuzetnim rezultatima, Ujedinjeni svjetski koledž Prinston joj je odobrio stipendiju za četvorogodišnje školovanje koja pokriva cjelokupne troškove, a studijska godina iznosi u prosjeku 70 hiljada dolara.

Izučava hemiju, biologiju, genetiku i biohemijske procese, koji se koriste u svrhe medicinskih istraživanja i poboljšanja metoda liječenja bolesti.

“Među važnim predmetima koje izučavam na Prinstonu su diferencijalne jednačine, neorganska i organska hemija, pročišćavanje u hemijskom inženjeringu i biotehnologiji, transport mase, energije i impulsa, otkrivanje lijekova”, kaže Amila.

Školovanje na Prinstonu omogućava joj da uči i radi sa najprestižnijim svjetskim profesorima, u laboratorijama opremljenim najmodernijom tehnologijom.

Zahvaljujući tome, kaže da je ne samo ovladala teorijom hemijskog i bioloskog inženjeringa, već je imala i priliku da svoje znanje praktično primjeni i pokaže kreativnost, radoznalost i inovativnost u istraživanju.

Zbog izuzetnog prosjeka, uspjela je da dobije preporuku da radi kao mentor mlađim studentima, kojima pomaže da savladaju zahtjevan studijski program i podstiče ih da razvijaju neophodne vještine za uspješno i kvalitetno školovanje. Obavljala je praksu kao asistent u istraživanju razvijanja nervnog sistema i regeneracije srca na Oksford univerzitetu.

“Primjenivši svoja znanja na važnim projektima, moj doprinos je bio prepoznat što me još više ohrabrilo da težim ka ostvarenju svog sna. U sklopu ovog istraživanje bila sam uključena u formiranje stabilnih linija zebra – ribe sa željenim mutacijama koja se koristi kao model organizam za istraživanje regeneracije srca. Takođe sam radila na optimizaciji CUT & RUN protokola koji se koristi u svrhe izučavanja razvoja nervnog sistema zebra – ribe”.

Ističe da već planira da obrazovanje usavrši kroz doktorske studije.

Želja joj je da se kvalifikuje da radi na otkrivanju metoda liječenja nekih od najrasprostranjenijih, a trenutno neizlječivih bolesti.

“Smatram da je za ostvaranje jednog ovakvog cilja najvažnije da imamo unutrašnju motivaciju, istrajnost i želju, ali i podršku najbližih. Tako da bih ovom prilikom željela da ohrabrim sve srednjoškoce i studente Crne Gore da konkurišu za ovakve i slične programe jer zaista jesmo konkurentni u cijelom svijetu”.
Amila kaže da se uvijek posebno radovala upoznavanju i novim prijateljstvima koje je stekla u Americi.

Sa Prinstona, osnovanog 1746. godine u američkoj državi Nju Džersi, poteklo je 35 dobitnika Nobelove nagrade.

Osnovnu školu “Marko Miljanov” u Bijelom Polju Amila je završila kao đak generacije i dobitnik diplome “Luča”. Prve dvije godine Gimnazije “Miloje Dobrašinović” okončala je sa odličnim uspjehom, a zatim završila i dvogodišnju američku školu United World College u Mostaru.