Amina je ukrajinska heroina sa hidžabom /VIDEO/

9070

Amina Okueva je najpoznatija muslimanka u Ukrajini. Ona je bila pripadnik ukrajinskih specijalnih antiterostičkih snaga ATO, bila je snajperista. Ubijena je u oktobru 2017. godine u atentatu koji su na nju i njenog supruga organizirali Vladimir Putin i čečenski bandit Ramzan Kadirov.

Amina Okueva rođena je kao Natalija Nikiforova u Odesi 1983. godine. Ona je dijete od oca Čečena i majke Poljakinje. Bila je manekenka u Rusiji, a onda je u 17. godini života prihvatila islam i udala se za Čečena Isu Mustafinova.

 

Nakon udaje mijenja ime u Amina. Njen muž Isa je ubrzo poginuo u ratu sa Rusijom. Amina se ponovo udaje za još jednog Čečena koji je kasni osuđen na doživotni zatvor zbog atentata na jednog ruskog obavještajca.

Njen treći i posljednji muž Adem Osmayev (Osmayev je danas vođa čečenskih dobrovoljaca koji se bore na strani Ukrajine), optužen je za pokušaj atentata na Vladimira Putina i sam je preživio dva pokušaja atentata. Nakon boravka u Čečeniji, odnosno nakon povratka u Ukrajinu Amina se posvetila studiranju medicine koju uspješno završava i postaje hirurg.

Početkom ratnih dešavanja na istoku Ukrajine, u Lugansku i Donjecku, Amina se odmah uključuj u borbu zajedni sa ostalim čečenskim dobrovoiljcima. Kasnije je ona postala pripadnik antiterorističke specijalne jedinice Kyiv-2 i to kao snajperista. Prema svjedočenja njenih saboraca, Amina je bila veoma ubijit snajperista.

Amina i njen muž Adem Osmayev postali su stalna meta Putinovih i Kadirovih agenata. U ljeto 2017. godine na njih je izvršen prvi atentat. Atentator po imenu Arthur Abdulayevich Denisultanov se lažno predstavio kao novinar francuskog lista Le monde, dogovorio je sa njima intervju u jednom ulici u Kijevu.

Kada su Amina i njen muž Adem došli na zakazani intervju lažni novinar je pucao u njih. Amina je reagirala veoma brzo, uspjela je upucati atentatora čak četiri puta. Atentator je preživio i kasnije je razmijenjen i predat ruskoj strani.

Nekoliko mjeseci kasnije izvršen je novi atentat na Aminu i njenog supruga Osmayeva. Nažalost, Amina je ubijena hicima u glavu.

Ukrajinci odaju veliku počast Amini Okuevi, danas u Kijevsoj oblasti postoji dvije ulice sa njenim imenom. Adem Osmayev ovih dana na čelu čečenskih dobrovoljaca učestvuje u odbrani Ukrajine.

Izvor: Saff.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *