Andrej: Događaji u Crnoj Gori su režirani direktno iz Beograda!

495

Ako ovo nekome nije dovoljno da za vijek vjekova prekriži svu retoriku o dobrosusjedstvu Aleksandra Vučića (predsjednika Srbije), e ja mu onda pomoći ne mogu, kaže u intervjuu za Radiosarajevo.ba ugledni književnik i kolumnista Andrej Nikolaidis nakon dramatičnih dešavanja u Skupštini i na ulicama Crne Gore zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti kojem se protivi Srpska pravoslavna crkva.

“Ono što izuzetno zabrinjava u ovoj čitavoj situaciji je sljedeće. Dva dana prije nemira i užasa, Demokratska fronta je saopštila da će stvar proći u miru, da će oni bojkotovati sjednicu i da neće spaliti Skupštinu, kao što su prijetili. Noć pred ovo što se desilo, avion Vlade Srbije je došao u Podgoricu. Pokupio lidere DF-a. Sve dokumentovnao! Oni su primili instrukcije u Beogradu. Kako što su sami rekli, stavljeni su pod direktnu komandu srpskog patrijarha Irineja koji je blagoslovio sve ono što će oni uraditi i na Skupštini i na ulici. Tako su sami rekli. I oni su se vratili u Podgoricu da urade to što su uradili. Dakle, to je ono što zabrinjava. Direktna intervencija Beograda u događaje u Crnoj Gori. Ne može biti direktnija budući da je državnim avionom Srbije čitava stvar počela”, kaže nam Nikolaidis.

Upitan o mogućoj ulozi Rusije koja je bila očigledna u događajima 2016. godine, kada se htio spriječiti ulazak Crne Gore u NATO, Nikolaidis kaže da se ona samo može pretpostaviti, “jer su uključeni njihovi špic napadači na Balkanu – SPC i DF”.

“Svakako je to (ulogu Moskve) nemoguće isključiti”, dodao je.

Međutim, sve što se jučer dešavalo u Crnoj Gori, veli naš sagovornik, već se dešavalo na prostorima Crne Gore.

“To je bio déjà-vu. Borovo selo, barikade u Bosni, barikade na crnogorskim putevima, prijetnje sa govornice Skupštine koje je izgovarao Andrija Mandić iste su one koje je Radovan Karadžić govorio u Skupštini RBiH 1991. godine. Kao da sam gledao Karadžića! Čak im su intonacije i držanje bili isti. Imao je isto osiono držanje. Apsolutni déjà-vu. Međutim, jedna stvar je bila različita, i ta stvar je napravila sve razlike ovog svijeta. Crna Gora je članica NATO-a. Samo zato se sinoć nije desilo ono što se moglo desiti i što ja ne isključujem da bi se moglo desiti”, govori Nikolaidis.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji je povod za sinoćnje događaje i o kojem se mnogo govorio, pojašnjava nam Nikolaidis, s ovim događajima nema veze.

“Zakon ne može biti nikakav razlog, niti povod za ovo što se radilo. Zakon je vrlo liberalan, evropski, zapravo, zakon. On je u pripremi, ne od jučer, već od 2014. godine. To je zakon koji je odobren od Venecijanske komisije. To je zakon u koje su unesene sve primjedbe Venecijanske komisije, što znači da je zakon apsolutno u skladu sa evropskom pravnom stečevinom. Dakle, za taj zakon izjasnile su se sve vjerske zajednice u Crnoj Gori. Dakle, Katolička crkva, Islamska zajednica i Crnogorska pravoslavna crkva. Osim SPC, koja je smatrala da je taj zakon, koji je svim drugim vjerskim zajednicama apsolutno prihvatljiv i u skladu sa evropskim zakonima, bio razlog da uradi ono što je uradila”, objašnjava Nikolaidis.

Zašto je ona to uradila?

“Zbog dva razloga. Jer SPC ne prihvata postojanja države Crne Gore! U njoj se ponaša kao da ta država ne postoji. Šta pod tim mislim? Kao prvo, SPC odbija da se registruje u državi Crnoj Gori. Ona pravno u državi Crnoj Gori ne postoji! Ona odbija da prihvati bilo koji zakon države Crne Gore. A istovremeno, tvrdi da su sve crkve i manastri u državi, za koju se pravi da ne postoji – njezino vlasništvo! Drugo, ovim zakonom je predviđeno je da su sve vjerske zajednice dužne pružiti dokaze o vlasništvu nad imovinom kojom raspolažu. Predviđeno je šestostepeno dokazivanje vlasništva, sa sudom u Strazburu kao konačnom sudskom instancom. Tome ne može biti nikakve primjedbe. S tim da je to neprihvatljivo, kome? SPC! “, kaže nam ugledni književnik.

Naglašava da je važno da je država Crna Gora pokazala odlučnost. Vjeruje da slijedi smirivanje situacije.

“Ne može se dozvoliti da bilo koja vjerska zajednica upravlja državnim pitanjima. Država ima smisla jedino ako je jednaka za sve građane, pa i sveštenike. Nisu oni iznad zakona, niti su bliži Bogu, ako ćemo pravo. Vjerovatno se situacija neće sleći odmah, ali ja očekujem postepeno slijeganje jer pretpostavljam da je dramatuški vrhunac bio sinoć i da sad trebamo uči u prostor smirenja situacije”, zaključuje Nikolaidis.

Izvor: Radiosarajevo.ba