Arapska liga osudila Kosovo zbog priznanja Jerusalema

533

Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul Geit najoštrije je osudio priznanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela od strane Kosova i njegovu odluku da otvori ambasadu u okupiranom gradu.

Abul Geit istakao je da je odluka i nelegitimna i da predstavlja kršenje međunarodnog prava prema kojem je Jerusalem okupirana teritorija. On navodi da, na osnovu ovoga, međunarodno pravo zabranjuje premještanje ambasada u ovaj grad.

Generalni sekretar je naglasio da Kosovo ovom odlukom krši međunarodni konsenzus o otvaranju ambasada u okupiranom Jerusalemu. Do sada su samo dvije države prekršile ovaj konsenzus – SAD i Gvatemala.

Istovremeno, Abul Geit je naglasio da su rezolucije Savjeta bezbjednosti UN u tom pogledu jasne, naročito Rezolucija 478 iz 1980. godine. Ona osuđuje aneksiju Izraela od istočnog Jerusalema i zabranjuje državama da uspostave diplomatske misije u gradu.

On je rekao da otvaranje ambasade bilo koje zemlje u Jerusalemu ne mijenja činjenicu da je grad pod okupacijom, a da se o njegovoj sudbini može odlučivati samo putem pregovora.

Ovdje se uzima u obzir činjenica da je Jerusalem jedno od najvažnijih pitanja u pregovorima između Palestinaca i Izraelaca.

Abul Geit je takođe istakao da je priznavanje Jerusalema kao prestonice Izraela u suprotnosti sa logikom mirnog rješenja i međudržavnog sporazuma.

Izvor: Kossev Portal