Ministarka Mihajlović i Jahja Fehratović optužili opštinu Tutin da je krivac za stopiranje rekonstrukcije puta NP-TT

553

 

Narodni poslanici u Skupštini R. Srbije, danas su raspravljali o infrastrukturnim projektima. Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja, Jahja Fehratović podsjetio na brojna obećanja o rekonstrukciji puta Novi Pazar – Tutin istakavši da mjeseci prolaze a radovi još nisu otpočeli.

“Želim da pitam a tiče se rekonstrukcije puta Novi Pazar – Tutin, još u oktobru 2018. godine potpisan je sporazum gdje je rečeno da će idejno riješenje i regulacioni plan, biti gotovo za deset mjeseci. Imali smo poslije najave da će to početi u julu prošle godine, nakon toga u septembru prošle godine, iz mjeseca u mjesec. Imali smo neku vrstu performansa na tom putu, prilikom dolaska predsjednika R. Turske g. Erdoana, kada je potporni zid urađen ali to ništa ne znači za ovaj cjelokupni put”.

 

Prema informacijama sa kojima raspolaže, Fehratović, smatra da opština Tutin nije odradila svoj dio posla kada je u pitanju izrada dokumentacije. Da li će se odraditi sve prema određenom roku, da li je opština Tutin kriva za prestanak radova i da li će neko snositi posljedice, pitanja su dr. Fehratovića.

“Ako je to rezultat ne rada lokalnih vlasti u Tutinu, smatram da bi trebali snositi poslijedice zbog toga. To je jedan Međunarodni projekat u kom učestvuju dvije države i vrlo je neumjesno kada sa pozicije Vlade, Ministra ili bilo koga, da se najavljuju radovi i njihov početak, međutim prolaze mjeseci ali konkretnih radova nema. Prema mojim informacijama to je zato što lokalne vlasti u Tutinu nisu dorasle ovom poslu još od 2017.godine. To je vrlo zabrinjavajuće kao i to da se građevinske dozvole daju za svakakve izgradnje različitih stambenih objekata. Došli smo do toga da jedan grad u Srbiji nema teritorije za ozbiljno ulaganje i infrastrukturne projekte. Želim samo znati realno stanje”,.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja, infrastrukture Zorana Mihajlović kazala da se sa radovima kasni zato što opštinska uprava u Tutinu nije usvojila plan detaljne regulacije, što je osnovni preduslov za početak radova.

“Podsetiću sve, sporazum između Srbije i Turske je napravljen 2009.godine i od te godine niko se baš nije bavio ovim putem. To je samo stajalo u sporazumu do 2015.godine kada smo obnovili mnogo toga što smo dogovarali. Pripremljena je dokumentacija, radovi jesu počeli, ali se čekaju dvije jedinice lokane samouprave da usvoje svoje PDR-ove. PDR je usvojio Novi Pazar, ali Tutin nije. Mi to očekujemo do januara. Kako god to bilo, svakako da sada radovi ne mogu da se izvode jer nije građevinska sezona. Očekujemo da se radovi nastave sa početkom građevinske sezone na ovom putu.”

Izvor: Sandzak Press