Sandžak: Ispovjest preživjelog čovjeka koji je gledao kako mu drvo ubija prijatelja u automobilu

743

Da smo dvije sekunde bili brži ili sporiji ostali bi živi i zdravi, ali sve se namjestilo kako ne treba. Zla sudbina je precizno, da preciznije ne može biti, tempirala da se drvo obruši na put baš u trenutku kada smo mi prolazili i ubije mog prijatelja.

Ovo su riječi Radomana Bakovića (56) iz Brajkovaca kod Prijepolja na čiji “golf”, kojim je putovao sa drugom i komšijom Žarkom Drobnjakom (50), je u nedjelju popodne pala ogromna bukva. Drobnjak je izdahnuo u smrskanom automobilu, dok je Baković prošao sa lakšim povredama zbog kojih je zbrinut u prijepoljskoj bolnici.

Tog dana, priča on, njih dvojica su iz Brajkovaca otišli u Prijepolje da Žarko nešto nešto kupi. Po povratku, nešto ispred 16 sati, prolazili su kroz svoje selo ravnim, zemljanim putem kraj koga se nalazi šuma. Žarko je vozio “golf” a Radoman bio na mjestu suvozača.

U to vrijeme u šumi je bio B. D. mještanin Brajkovaca i dalji rođak Žarka Drobnjaka koji je sjekao jednu bukvu. Veliko stablo, iako je bilo posječeno, nije htjelo da padne već je ostalo da stoji na panju. B. D. je poslao sina kući da doveze kamion kako bi sajlom uspjeli da obore drvo na bezbjedan prostor.

Međutim, bukva je u jednom trenutku počela da se nakreće i pada gdje ne treba – pravo na put, baš u trenutku kada je prolazio “golf” u kome su bili Radoman Baković i Žarko Drobnjak.

Seoskim drumom na kome se odigrala nesreća, kažu u Brajkovcima, dnevno najviše prođe 15-20 automobila, često ni toliko.

– Sjećam se da smo prošli pored jednog kamiona koji je stajao pored puta. Par sekundi kasnije, možda ni toliko, čuo sam da je nešto puklo, ali u prvi mah nisam razumio šta se dogodilo. Samo sam osjetio da sam priklješten i da nemam prostora da se pomjerim i da gubim vazduh – priča Radoman Baković.

Bukva, koja je pala pravo na krov automobila, došla je sa njegove, suvozačeve strane. Nisu je vidjeli ni on ni Drobnjak.

– Bio sam okrenut nadesno i zgnječen u olupini i savijen u sjedištu nisam uspjevao da pomjerim glavu i vidim Žarka. Počeo sam ga dozivati. U jednom trenutku nešto je rekao kratko, ali nejasno, i odmah zaćutao. Sve što sam uspio je da promolim glavu kroz prozor da bih disao. Invalid sam, nemam jednu nogu, ništa nisam drugo mogao da učinim – kaže Baković.

Vidio je da neko istrčava iz šume i prilazi vozilu. Bio je do B. D. koji je posjekao bukvu. Pokušavao je da ih izvuče iz auta pritisnutog bukvom i iz sveg glasa kukao “Ubih čovjeka”.

– Razvalio je vrata i na jedvite jade uspio da me izvuče iz kola. Nije imalo nikakve šanse da priđe Žarku jer je taj dio auta bio potpuno smrskan. Hauba “golfa” je ostala neoštećena, ali je ostali dio vozila bukvalno smrvljven – priča mještanin Brajkovaca koji je preživio nesreću.

Ubrzo poslije ovoga on je prebačen u prijepoljsku bolnicu, a Žarkovo beživotno tijelo izvukli su vatrogasci koji su hidrauličnim makazama morali da sjeku olupinu.

– Nikada se nije desilo da nas dvojica kada odemo u Prijepolje ne svratimo ili u kafanu na ručak ili u seosku prodavnicu da nešto kupimo. U nedjelju, ni sam ne znam zašto, nismo nigdje svratili. Da jesmo ovo se ne bi dogodilo, ali kao da nam je sam đavo rekao da nigdje ne stajemo i kojom brzinom da idemo – rekao nam je Radoman Baković.

Na mjestu nesreće u Brajkovcima u nedjelju uveče je izvršen uviđaj poslije čega je B. D. priveden u policiju i njemu je određeno policijsko zadržavanje zbog teškog djela protiv opšte sigurnosti.

Izvor: Sandžak danas/Blic.rs