Malo “SVJETSKO ČUDO” u Sandžaku: Manastir Crna rijeka proveo u TAJNOSTI 700 godina!

1338

Još jedna znamenitost iz našeg kraja našla se na sajtu Vodiča do skrivenih svjetskih čuda – Atlas Obscura, a sada se radi o manastiru Crna rijeka. Oni koji su manastir posjetili razumjet će zašto je prvo istaknuta arhitektura manastira koja je svakako neobične konstrukcije i veoma kreativno-posebno za period kada je nastao.

Manastir je napravljen unutar udubljenja u stijeni, što je vjerovatno bilo teško učiniti u 13. vijeku. Kada pogledate ka manastiru, djeluje kao da drvene monaške sobe prosto vise sa stene iznad klisure Crne rijeke.

Do samog manastira u stijeni vodi drveni pješački mostić, za koji se vjeruje da je nekada mogao de se podigne i tako činio da bude nemoguće doprijeti do manastira i napasti ga.

U okviru Crne rijeke nalazi se i crkva ukrašena freskama iz 16. vijeka posvjećena Svetom Arhangelu Mihailu kojem se pripisuje i ljekovitost vode koja se u pećini skuplja kap po kap, a kažu da je naročito čudotvorna kod slabog vida.

U manastiru se čuvaju i mošti Svetog Petra Koriškog, poznatog srpskog podvižnika iz 13. vijeka, a poznato je i da je u 15. vijeku hezihast Joanikije Veliki proveo neko vreme u ovom dobro čuvanom manastiru.

Ono što je na sajtu još navedeno jeste da se očekuje poštovanje pravoslavnih običaja, posebno kada se radi o oblačenju i fotografisanju koje nije svuda dozvoljeno.

Ovaj manastir se nalazi u blizini sela Ribarići, opština Tutin, južno od Novog Pazara. Ovaj manastir je malo kome bio poznat 700 godina, a dugo je bio i napušten da bi tek 1979. godine ponovo došlo malo bratstvo i oživjelo ovaj skriveni dragulj srednjovjekovne kulture koje je, iako o tome nema ni riječi na stranom sajtu, otkriveno “liječenje” i nedozvoljenim metodama.

 

Izvor: Srbija Danas