Rijaset BiH PROMJENIO KURS prema Rijasetu Srbije/ Pozvali obje islamske zajednice iz Srbije

512

Danas je u Zagrebu počela dvodnevna međunarodna konferencija kojoj prisustvuje i generalni sekretar Rabite dr. Muhammed bin Abdulkerim El Isa, kao i veliki broj poglavara muslimanskih zajednica iz cijeloga svijeta.

Konferencija je  u organizaciji Mešihata IZ-e u Hrvatskoj u saradnji sa Svjetskom islanskom ligom (Rabita), a pod pokroviteljstvom Republike Hrvatske. Tema konferencije je “Ljudsko bratstvo – temelj sigurnosti i mira u svijetu”.

Učesnici ispred Mešihata u Srbiji

Mešihat u Hrvatskoj koji je dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pozvao je kao goste obje delegacije Islamske zajednice u Srbiji, odnosno i Rijaseta IZS i Mešihata IZuS.

Muftija Dudić prevodio je delegaciju Mešihata koju su činili i dekan Fakulteta za islamske studije dr. Enver ef. Gicić i direktor Islamskog centra u Beogradu Sead ef. Šaćirović, nekadašnji odbornik SDP koji je poslije javnog traženja halaluka od Zukorlića dobio novu funkciju u IZuS.

Islamsku zajednicu Srbije, pak, predstavljao je između ostalih glavni imam Prijepolja dr. Nadir ef. Dacić.

Do sada je bio slučaj da se predstavnici IZS ne pozivaju na skupove koje organizuju ustanove i Mešihati pri Rijasetu IZ BiH, ali izgleda da polako dolazi do promjene toga kursa.

Učesnici Ispred Rijaseta Srbije

Konferencija se tokom naredna dva dana održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba, a u okviru programa hrvatskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije.

Izvor: Sandzak Danas/Sandzacke.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.