Proglašena vanredna situacija u Sjenici!

711

Opštinsko vijeće Sjenice proglasilo je vanrednu situaciju zbog snažne mećave koja je zavejala brojne putne pravce na Pešterskoj visoravni.

Zamjenik predsjednika Opštine Sjenica Vojo Trmčić kazao je da je situacija od jutros stabilna i da su putari, koji su se tokom cijele noći, uz pomoć vatrogasaca i policajaca, borili sa snježnim nanosima, na terenu.

“Prioritet je da se za saobraćaj osposobe najvažniji putni pravci, ka Novom Pazaru i Ivanjici, ali i oni putevi koji vode ka selima u kojima ima bolesnih ili preminulih osoba. Angažovani su svi raspoloživi ljudski resursi i mašine, a veliku pomoć imamo i od Gorske službe spasavanja koja dotura lijekove i hranu do žitelja odsječenih sela”, rekao je Trmčić.

On je dodao da je najteža situacija tokom prethodne noći bila na putu između Duge Poljane i Sjenice, a da tačan broj evakuisanih ljudi iz zavejanih vozila još nije poznat.

Rukovodilac radnog održavanja preduzeća Novi Pazar put Senad Ibragić kazao je da je na terenu 15 ekipa i da se nada da će tokom dana biti odblokiran put Novi Pazar – Sjenica.

“Najkritičnije stanje je na samoj Pešterskoj visoravni, dionica od tri kilometra u blizini Brnjice gdje su smetovi bili visoki i do pet metara. Pored toga, teška situacija je i na putevima od Sjenice ka Barama i Karajukića Bunarima, a neprohodan je i put Raška – Golija”, dodao je Ibragić.

Prema nezvaničnim informacijama, iz automobila blokiranih smetovima je tokom noći spaseno više desetina putnika, među kojima je i jedna trudnica, kao i nekoliko staraca i djece. U reonu sela Sušica, u vozilu “lada niva”, rano jutros je pronađeno telo R. Č. (66) koji je preminuo uslijed smrzavanja.

Izvor: Sandžak danas/N1/Radio Sto plus
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.