Vučić i Nasufović primili generalnog sekretara Muslimanske svjetske lige – Rabite

398

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zajedno sa zvničnicima Rijaseta primio je danas generalnog sekretara Muslimanske svjetske lige – Rabite Muhameda Abdela Кerima El Isu, sa kojim je u Beogradu razgovarao o koracima za unapređenje saradnje, izrazivši zadovoljstvo što ona počinje ovom posjetom, javlja Anadolu Agency (AA).

Vučić je pozdravio aktivnosti Rabite sa ciljem promocije tolerancije, međuverskog dijaloga i poštovanja vjerskih prava. On je, s tim u vezi, istakao da su od velikog značaja veze koje Rabita uspostavlja u pravoslavnom svetu, te u tom smislu posebno ceni i današnji sastanak generalnog sekretara El Ise sa patrijarhom srpskim Irinejem, saopćeno je iz Predsjedništva Srbije.

Foto: Anadolija

Predsjednik Srbije je rekao da “poštujemo muslimansku zajednicu u Srbiji i s velikom pažnjom brinemo o njenom položaju, a da isto tako uvažavamo sve islamske zemlje”.

“Tradicija i kultura različitih islamskih zemalja su bliske srpskom narodu i kroz Pokret nesvrstanih zemalja. Zato i sada, kao suverena i nezavisna zemlja, želimo da produbimo saradnju sa Muslimanskom svjetskom ligom i Organizacijom islamskih zemalja”, rekao je Vučić.

On je naveo primjer dobrih odnosa i odlične ekonomske saradnje Srbije sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Foto: Predsjedništvo Srbije

Generalni sekretar El Isa je rekao da sa velikom radošću posjećuje Srbiju, u koju je došao prijateljski i s ljubavlju, a otići će oplemenjen srpskim vrijednostima. On je naglasio koliko cijeni trud predsjednika Vučića za očuvanje harmonije, ne samo u Srbiji nego i u svijetu.

Vučić i generalni sekretar El Isa su se dogovorili da u Beogradu ove godine bude održana konferencija Rabite, posvećena vezama pravoslavlja i islama, kao i drugih religija, na koju bi došli predstavnici različitih vjerskih zajednica iz celog sveta, čime bi i Srbija bila predstavljena kao zemlja otvorena za sve vjere i narode.

Izvor: Anadolija
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.