“Ljude smo izvlačili kroz rupe u snijegu…” Dramatične ispovijesti sa Peštera!

623

Pamti Pešter mnogo veće snjegove od onog koji je u srijedu zavejao surovu visoravan, stvarajući smetove visoke tri – četiri metra pod kojima je ostao i magistralni put stopljen sa okolinom, ali da je ovoliko snijega palo za tako kratko vrijeme – to se niko ovdje ne sjeća.

Upravo put preko Peštera, pravac Sjenica – Novi Pazar, bio je poprište drame koja se odigravala od srijede po podne do četvrtka ujutro, a koja je, nažalost, odnijela i jedan ljudski život. Takođe je iznjedrila i heroje, a njih da nije bilo, tragični bilans nepogode bi bio vjerovatno i veći.

Radovan Čvorović, mještanin sela Gonje, preminuo je od posljedica smrzavanja u automobilu koji je ostao zatrpan na magistrali kroz mjesto Sušica. Vozilo u kome je on bio sa Bobanom Vučkovićem, kao i još jedan automobil, ostali su zaglavljeni u snijegu. Nekoliko sati kasnije snijeg ih je potpuno prekrio. Vučković je nekako uspio da se iščupa izašavši kroz gepek automobila, a onda kroz mećavu, minus i vjetar krenuo da traži spas za svog prijatelja. Primjetio ga je Željko Obradović, vozač “ulte” koji je čistio magistralu i promrzlog i polusvjesnog ga ubacio u mašinu i odvezao u jednu prodavnicu u Štavalj.

– Bio je mokar kao da su ga izvukli iz vode. Presvukli smo ga od čarape do kape. Djelovao je konfuzno, pričao nepovezano, pokušavali smo da ga zagrijemo. Masirali smo ga i dozivali. Kada je došao sebi, rekao je da su u Sušici ostala dva zatrpana automobila koje je teško primjetiti pod snijegom i da je u jednom od njih Radovan Čvorović kome treba pomoć – priča za “Blic” Dragiša Rakonjac, vlasnik prodavnice u Štavlju.

Ova radnja je u narednih nekoliko sati postala prihvatni centar za putnike koji su ostali zavejani na neprohodnom putu. Mnogo žena, djece, odraslih, starih, do jutra je ostalo u njegovoj prodavnici. Dragiša im je kuvao čajeve, kafe, hranio ih, cijelu noć proveo sa njima.

– Uveliko smo bili na terenu pokušavajući kako-tako da održimo stvari pod kontrolom. Kada nam je prenijeto da je Vučković javio da su dva automobila zavejana, sa dvije „ulte“ smo krenuli tamo. Jedna je išla ispred nas, druga iza, a mi „nivom“ između njih. Snijeg na putu je bio toliki da prva „ulta“, čisteći lijevu stranu puta, nije primjetila dva zatrpana automobila pored kojih je prošla. Srećom, čovjek koji je vozio drugi automobil je napravio otvor na snijegu, te je vozač druge „ulte“ Željko Obradović kroz tu rupu opazio vozilo. Iz njega smo, izvlačeći ih kroz prozor, evakuisali četvoro ljudi, među kojima i dvije djevojčice. U drugim kolima našli smo Čvorovića, koji je u to vrijeme već bio mrtav – kaže Vukadin Luković, zaposlen u opštini Sjenica kao vozač.

Pretpostavke da se Čvorović smrzao potvrdili su ljekari u Sjenici u četvrtak.

Toliko je vejavica bila jaka, dodaje Vukadin Luković, da su iza mašine za čišćenje mogla da prođu samo dva vozila. Već treće ostajalo je zaglavljeno u snijegu. Vidljivost je bila nula, čovjek ni ruke ispred sebe nije mogao da vidi. Temperatura nije bila u minusu kao što zna da bude, ali je duvao hladan vjetar koji je ledio kosti.

Nekoliko kilometara dalje prema Novom Pazaru, na jednom prevoju ispred Duge Poljane, stajalo je zaglavljeno petnaestak automobila. Njih su vozači mašina prevozili do Duge Poljane. S ove strane puta prihvatilište za zavejane bila je kafana Asmira Ljajića.

– Dovozili su ljude i smještali ih kod mene. Kako taj narod nije imao gdje, nisam mogao da zatvorim kafanu. Radio sam 35 sati bez prestanka. Mnogi koji su dovezeni u srijedu po podne otišli su tek u četvrtak uveče pošto su tek tada njihova kola izvučena iz snijega. Morao sam da im pomognem. Davao sam im da jedu, služio pićem, čajevima, pružio sam im sve što sam mogao – kaže Asmir Ljajić.

Tek poslije 24 sata, put od Sjenice ka Novom Pazaru je pročišćen i osposobljen za saobraćaj. U Sušici i kod Duge Poljane i juče je duvao hladan vjetar koji je nanosio suh snijeg, ali padavina nije bilo. Dionice magistrale kroz ova mjesta, kraj kojih se nadvijaju visoki smetovi, izgledali su kao prolazi kroz snježne klance.

Pitanje je šta bi bilo sa Jelenom Trmčić, djevojkom iz Sjenice koja se sa dvoje rođaka u srijedu, u vrijeme najveće mećave, zatekla preko Peštera, da nije bilo čovjeka kome ne zna ime.

– Bilo je jezivo, strašno. Vozila sam i nisam vidjela prst pred okom. Nije se moglo razaznati gdje je put. U jednom trenutku primjetila sam „ultu“ koja je čistila magistralu. Iz nje je izašao čovjek koji nam je prišao. Rekao nam je da polako nastavimo vožnju, a onda krenuo pkešice uporedo sa nama. Puna dva kilometra je išao paralelno sa nama i čistio mi staklo da bih išta mogla da vidim. Još nisam saznala njegovo ime, a jako bih voljela da ga upoznam i da mu se odužim. Ko zna šta bi bilo sa nama da njega nije bilo – kaže Jelena Trmčić.

Najstariji žitelji Peštera kažu da se nevrijeme od srijede može porediti sa onim iz februara 2012. godine, ali tada je snijeg padao danima, a prije neki dan trebalo mu je samo nekoliko sati da zamete cijelu visoravan. Boban Vučković je iz kafane u Štavlju prebačen u bolnicu iz koje je juče pušten.

Na širem području Sjenice i juče je nekoliko hiljada ljudi bilo odsječeno od svijeta. Dvadeset mašina za čišćenje puteva angažovano je po pešterskim selima, a zasad je, kažu u opštini Sjenica, prioritet probiti se do centara mjesnih zajednica.

– Dvadeset mašina čisti seoske puteve. Trudimo se, dajemo sve od sebe da se probijemo do ljudi. U nekim dijelovima visoravni nema struje, a zbog toga ni singnala mobilne telefonije. Od četvrtka je ovde na snazi vanredna situacija – kaže Vojo Trnčić, zamjenik predsjednika opštine Sjenica.

Izvor: Sandžak danas/Blic.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.