Završni radovi na objektu “Sjenička kuća”/ BOŠNJAČKA I SRPSKA KULTURA POD JEDNIM KROVOM

852

Nakon četiri godine gradnje uskoro će u Sjenici biti otvoren etno-turistički kompleks “Sjenička kuća” koji će podsjetiti kako se u to na Pešteri živjelo krajem 19. i početkom 20 stoljeća. Na taj način, kako zamišljaju opštinski čelnici, oživjeće se stara vremena i privući turisti u ovaj dio Sandžaka.

“Radovi su u završnoj fazi, ostaju fasadni i keramičarski radovi unutar objekta, zatim sledi opremanje enterijera i otkup eksponata. Objekat ima 700 metara kvadratnih, a planirano je grejanje toplotnim pumpama koje je ekološki najčistija metoda grejanja”, rekao je Mihailo Tripković, direktor Turističke organizacije Sjenica.

Za izgradnju cjelokupnog objekta do sad je potrošeno 20. 470 000 dinara, od sredstava dobijenih na konkursima, odnosno na pozivima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

“Ono što je karakteristično za staru sjeničku kuću je tip gradnje, a njena namena će u budućnosti biti multifukcionalna. Jedan dio objekta će predstavljati galeriju, a imaće i mali muzejski depo, u jednom delu će imati dve postavke, odnosno dve sobe koje će biti opremljene u tradicionalnoj kulturi ovog kraja. Jedna soba će biti opremljena u tradicionalnom bošnjačkom folkloru, a druga onako kako je u to vreme živela jedna srpska porodica”, rekao je Tripković.

“Sjenička kuća“ se nalazi u strogom centru grada na slobodnoj površini gdje je inače urbanističkim planom predviđena izgradnja takvog objekta.

Izvor: Sandžak DAnas/ Sandzacke.rs / Rina
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.