Zukorlić neće morati da traži potvrdu od Ugljanina

384

Nadležni skupštinski odbor usvojio je danas amandman poslanika i predsednika Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića kojim se definiše da nacionalna vijeća nacionalnih manjina neće morati da daju potvrdu manjinskim strankama za učešće na izborima.

Umjesto toga, kako je to ranije bilo predviđeno, prema ovom amandmanu Republička izborna komisija (RIK) utvrđivaće ispunjenost uslova za manjinske stranke s mogućnošću traženja mišljenja nacionalnih vijeća.

Zukorlić je ranije, u javnoj raspravi o izmjenama i dopunama zakona o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima, kazao da bi “tragikomično” bilo da on mora da traži dozvolu od predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejmana Ugljanina i Bošnjačkog nacionalnog vijeća da bi učestvovao na izborima.

Sada je, međutim, njegovim amandmanom to riješeno.

“Ovim amandmanom eliminiše se mogućnost zloupotrebe nacionalnih vijeća u obračunu s političkom konkurencijom, tako da sada imamo jednu normalnu zakonsku procedure gdje RIK utvrđuje ispunjenost uslova za manjinske stranke, kao i za druge stranke, s mogućnošću traženja misljenja nacionalnih vijeća u slučaju nekih nejasnoća”, rekao je Zukorlić za Tanjug.

On je dodao da je bilo neprihvatljvio da se izbornim zakonom nacionalnim vijećima daju ovlašćenja koja im nisu data osnovnim zakonom.

“Davanje potvrda je administrativna procedura, a to je u nadležnosti državnih organa”, podsjetio je Zukorlić.

Inače, odbor je usvojio i amandmane poslanika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) kojima se poboljšava položaj manjina u slučaju raspodjele mandata.

Prema njihovom predlogu, precizira se: “Političke stranke nacionalnih manjina i koalicije političkih stranaka nacioanlnih manjina učestvuju u raspodeli mandata i kada su dobile manje od tri odsto glasova od ukupnog broja birača koji su glasali, pri čemu se prilikom raspodjele mandata primenom sistema najvećeg količnika svih izbornih lista političkih stranaka nacionalnih manjina i koalicija stranaka nacionalnih manjina uvećavaju za 35 odsto”.

Izvor: Novosti
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.