Hasim iz Sjenice krv dao čak 156 puta: Spasio na desetine života

386

Sjenica – Bivši rudar, Hasim Bogućanin (64) iz Sjenice, rekorder je u dobrovoljnom davanju krvi. On je na stolicu za vađenje seo čak 156 puta, tako da danas oko 60 litara njegove krvi teče venama brojnih građana svih vjeroispovesti. “Prve kapi krvi dao sam sa 18 godina drugu iz vojske jer je bio povrijeđen. Od tada svaka tri mjeseca ja dajem krv koja ne zna za granice i ne poznaje razlike”, priča ovaj humani čovek i prisjeća se jedne situacije koja se desila ratnih devedesetih.

 

“Bio sam u užičkoj bolnici i primijetio da dvije djevojčice plaču, kad sam ih upitao zašto, odgovorile su da im se tata operiše, a da nemaju dovoljno krvi. Ja sam se odmah ponudio, ali čuo sam da su sestre rekle – on je musliman. Pitao sam da li je to neki problem, one su odmah rekle da ne i da su zbog ratne situacije tako odreagovale u prvi mah”, kaže Hasim. Spasio je na desetine života, a nerijetko se i sam odazivao tamo gdje je vidio da je pomoć neophodna. Svojim automobilom prelazio je stotine kilometara duž cijele bivše Jugoslavije kako bi nejakima pružio zadnju slamku spasa. Za skoro pola vijeka, zahvaljujući svom dobrom srcu, stekao je mnogo prijatelja.

 

“U koji god grad da odem uvek imam sa nekim da se sretnem i popijem kafu. Presrećan sam što i u mojoj Sjenici sada vidim djecu čijim majkama sam davao krv kad su se porađale. I srećan sam što sam bio u prilici da pomognem njima, ali i drugim mojim komšijama”, priča Hasim.

Ovaj Sjeničanin formirao je i Dobrovoljno udruženje davaoca krvi koje već broji 127 humanih članova za koje ne postoje prepreke i pomažu svima kojima je potrebno.

“Ljubav prema dobrovoljnom davanju krvi prenio sam i na sina, koji je već dao krv 56 puta i ako tako nastavi premašiće i mene” , ponosno priča Hasim i dodaje da se nakon svakog davanja oseća bolje i svežije, tako da pričama o malaksalosti svakako nema mjesta.

Kako kaže, planira da daje krv sve dok mu zakon to dozvaljava, a to je još godina dana – do šezdesetpetog ljeta. U današnje vrijeme kad je potreba za krvlju na dnevnom nivou izuzetno velika, da su svi kao Hasim iz Sjenice, pitanje je gdje bi nam bio kraj.

RINA
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.