Ko je IZET BUČO? Prvi BOŠNJAK koji je dobio OSKAR!

430

 

Izet Bučo je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu u opkoljenom Goraždu zadobio tešku povredu ramena, amputirani su mu prsti na rukama, a ima i gelere u glavi… Nakon mnogobrojnih operacija, oporavio se i krenuo na studije iz oblasti multimedije. Počeo je da radi u filmskim produkcijama baveći se rotoscopingom, 2D composingom, vizuelnim efektima…

Bučo koji je bio teško ranjen u toku rata i evakuisan iz Goražda u Veliku Britaniju, dio je ekipe koja je dobila Oskara za vizuelne efekte za film “1917”.

Kada je to saznao jedan njegov prijatelj ponosno je na svom Fejsbuku status posvećen njemu i njegovom životu.

– Svanulo je uz divnu poruku jutros. Od prijatelja. Zove se Izo. Znamo se 20 godina. Došao je u UK početkom 1994. kao evakuisani medicinski slučaj iz ratne BiH. Granata ga je raznijela u njegovom Goraždu. Imao je sreću da ga je UN izvukao helikopterom preko Italije do UK… – napisao je jedan njegov prijatelj.

Izet je radio na filmovima “Harry Potter”, “Robin Hood”, “Pirati s Kariba”, “James Bond “, “X-Men”, “Maleficent”, “Mission Impossible”, “Lion King”, i “1917”. U braku je s Elvirom Rahman, također iz Goražda.

Izvor Sandžak Danas/Blic
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.