Crna Gora zbog govora MRŽNJE ZABRANILA TV Hepi i Pink M

351

Savjet Agencije za elektronske medije odlučio je da će u Crnoj Gori reemitovanje pojedinih sadržaja u okviru programa televizija Hepi i Pink M iz Srbije biti ograničeno na tri mjeseca zbog, kako je navedeno, promovisanja mržnje, netrpeljivosti i diskriminacije prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti.

Precizirano je da je riječ o programskim sadržajima “Dobro jutro, Srbijo”, “Ćirilica” i “Poslije ručka” na Televiziji Hepi, kao i “Novo jutro” na Televiziji Pink M.

U saopštenju se navodi da je Savjet Agencije za elektronske medije zaključio da se ovim programskim sadržajima krše standardi, na čije poštovanje su se obavezale i Crna Gora i Srbija.

“Imajući u vidu da se radi o kršenju standarda, na čije poštovanje su se obavezale i Crna Gora i Srbija, SAEM je zaključio da se navedenim programskim sadržajima podstiče na mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti…

Pri tome je korišćeno pogrdno, uvredljivo ili uznemiravajuće izražavanje koje podstiče intenzivne negativne emocije, iskazivanje neprijateljstva ili želju za diskriminacijom, kao i omalovažavanje ili obezvrjeđivanje pripadnika crnogorske nacionalnosti negiranjem njihovog nacionalnog identiteta”, dodaje se u saopštenju SAEM-a.
Učestalim emitovanjem, navode nadalje, emiteri su pokazali namjeru da se spornim sadržajima utiče ne samo na osjećanja i emocije osoba prema kojima su ovi neprihvatljivi sadržaji usmjereni, već i da izazove reakciju prema njima, uključujući one koje mogu imati za posljedicu (cilj) izazivanje ili podržavanje nasilja.

“Ne dovodeći u pitanje pravo svih emitera da informišu javnost o pitanjima od javnog interesa, emitovanim sadržajima se iz emisije u emisiju i skoro svakodnevno omogućava, podstiče i opravdava osjećaj negiranja, neprihvatanja i animoziteta prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti. Time je, po mišljenju SAEM-a, zloupotrijebljeno pravo na slobodu izražavanja”, zaključuje se u saopštenju SAEM-a.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.