Problemi UJGUR MUSLIMANA pod KINESKOM vlašću

1149

 

Ujguri su muslimanski narod turkijskog porijekla koji naseljava područje Centralne Azije. Početkom 20 vijeka imali su kratkotrajnu nezavisnu državu poznatu kao Istočni Turkestan. Nakon kineske vojne okupacije i aneksiranja Istočnog Turkestana 1949 godine naziv pokrajine je promijenjen u XINJIANG koja je dio Kine. Pokrajina čini šestinu ukupne površine Kine i strateški je izlaz prema Centralnoj Aziji.

 

Tu živi 20 miliona ljudi iz više od 40 etničkih grupa. Između istalog tu živi i 10 miliona Ujgura. Najveća su etnička grupa u Si Kjangu i peta su najveća manjinska zajednica u državi. Kina sprovodi politiku demografskog inžinjeringa podstičući doseljavanje Han Kineza kao i iseljavanje Ujgura iz pokrajine kako bi Kinezi bili većina i u tom dijelu Kine.

prostor stanovanja Ujgur muslimana

Tako da 1949 godine Ujguri su činili 95% a Kinezi 5% stanovništva te pokrajin a 2009 godine Ujguri su zauzimali 45% a Kinezi 40% stanovništva. To je izazvalo krvoproliće 90ih godina 20 vijeka. Poslednji incident bio je 2009 godine(kada su se muslimani pobunili protiv kineske vlasti) kada je ubijeno blizu 200 osoba. U ovoj pokrajini se nalazi 25% naftnih rezervi, 38% rezervi uglja i 2 i 25% rezervi prirodnog plina. Kroz nju prolazi i novi kineski put svile vrijedan stotine milijardi dolara. Kina pokušava izvršiti masovnu kolonizaciju te regije.
Kinezi u potpunosto kontrolišu regiju a i gase džamije širom regije. Kinezi su napravili brojne koncentracione logore koje Kinezi zovu centri za stručno osposobljavanje drže uglavnom vjernike muslimane koji idu u džamije, mole se Bogu jer vlasti Kine prema njihovim propisima o deradikalizaciji islam smatraju radikalnom ideologijom.

Nacionalna zastava

Smatraju da je vjerovanje u islam mentalna bolest. Ako se molite ili ako djeci govorite da su muslimani, vjenčate se po muslimanskim propisima(nikah), molite se u javnosti, nosite maramu,puštate bradu, postite tokom Ramazana a kineske vlasti ih u tome zateknu to smatraju krivičnim djelom. Odmah će ih uhapsiti i poslati u koncentracione logore. Ako želite učiti Kuran morate dobiti dozvolu od kineskih vlasti. Tamo su prisiljeni odreći se svoje vjere, reći da ste napravili grešku što ste vjerovali u Boga, a da bi ste dobili oprost morate dobro naučitu kineski kezik, poznavati kinesko pravo i svakog dana morate glasno izjavljivati lojalnost sasašnjem predsjedniku i Komunističkoj partiji Kine.

Koncentracioni logori koji su uređeni kao škole služe da se pritvoreni muslimani deislamizuju i pokušaju od njih da naprave Han Kineze.
Kina drži više od jednog miliona Ujgura iza rešetaka. Kina primjenjuje represivne mjere proteklih 10 godina ali su pojačane od 2017 godine.
Kina to naziva ,,ratom protiv terorizma i ekstremizma.”

Protiv većine zatvorenika nije podnesena krivična prijava. Optuženi nemaju pravo na odbranu a mnogi su optuženi ta ,,islamski fundamentalizam.”
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.