Sulejman Ugljanin izigran od ALBANSKIH političara: Sandžak niko ne pominje, AMERIKANCI o pravima PREŠEVSKE DOLINE

708

 

Predsjedavajući Spoljnopolitičkog odbora Zastupničkog doma američkog Kongresa Eliot Engel smatra da konačni sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova treba uključiti i prava Albanaca u Preševskoj dolini.

Engel je to poručio u pismu gradonačelniku Preševa Shqiprimu Arifiju, kojim ga je pozvao na dođe u Washington kako bi o tomu razgovarali.

“Iako budućnost razgovora o normalizaciji između Srbije i Kosova ostaje nejasnom, nužno je da bilo koji konačni sporazum uzme u obzir prava etničkih Albanaca i mogućnosti ekonomskog napretka u Preševskoj dolini”, piše u Engelovu pismu, koje je Arifi objavio na svom Facebook profilu.

Eliot Engel (u sredini)

Arifi je napisao da će se odazvati pozivu te da će u Washingtonu razgovarati o pojedinačnim i kolektivnim pravima Albanaca u trima općinama na jugu središnje Srbije: Preševu, Bujanovcu i Medveđi, prenosi Tanjug.

Sandžak i prava Bošnjaka nigdje se ne pominju, što ukazuje na to da je lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin očito izigran od strane albanskih političara, s kojima je uzalud šurovao. Po svemu sudeći, Ugljanin je samo iskorišten zarad albanskih interesa u regionu.

 

 

Meta pozvao Albance na izbore

U međuvremenu je predsjednik Albanije Ilir Meta pozvao sve Albance koji žive u Srbiji da učestvuju na parlamentarnim izborima 26. aprila kako bi imali više glasova za ispunjavanje njihovih legitimnih zahtjeva i prava.

 

Predsjednik Albanije Ilir Meta

To je naveo u saopćenju u kojem je pozvao sve Albance da objedine stavove kako bi uvećali svoju ulogu u budućim institucijama na središnjem i lokalnom nivou, prenosi prištinska Koha.

“Predsjednik Meta izražava uvjerenje da će masovno učešće Albanaca na parlamentarnim i lokalnim izborima jamčiti jačanje glasa albanskog stanovništva, a u interesu ispunjavanja njihovih legitimnih zahtjeva i prava u Srbiji”, navodi list, prenosi Tanjug.

Izvor: Sandžak Danas/ Sandzacke.rs / Agencije
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.