U Novom Pazaru nema gripa, povećan broj obolelih od respiratornih infekcija

408

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Šefadil Spahić izjavio je danas da u tom gradu i Tutinu još nema potvrdjenih slučajeva gripa, ali da se beleži porast broja obolelih od respiratornih infekcija. On je za radio Sto plus rekao da je tokom prošle nedelje u ta dva grada zabilježeno 425 slučaja oboljevanja od respiratornih virusnih i bakterijskih infekcija, dok je kod 268 osoba evidentirano oboljenje slično gripu.

“Za sada nemamo potvrdjenih slučajeva gripa, nemamo izolaciju i identifikaciju virusa grupa. Oboleli uglavnom imaju infekciju gornjih respiratornih organa, koju prate simptomi slični gripu, kijanje, kašalj, povišena temperatura, grebanje i osećaj suvoće u grlu”, izjavio je Spahić.

 

Po njegovim riječima, broj obolelih nije veći jer se djaci nalaze na raspustu čime je kako je naveo, sprečeno prenošenje uglavnom virusnih kapljičnih infekcija.

“Građanima savjetujemo da redovno održavaju ličnu higijenu, da provetravaju prostorije i izbjegavaju boravak u prostoru sa osobama koje su bolesne”, dodao je Spahić.

Zbog velikog broja obolelih, epidemija gripa prijavljena je u Vojvodini, Beogradu, Pirotskom, Mačvanskom i Zlatiborskom okrugu.

Beta
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.