Esad Džudžo: Obnovićemo izvornu političku ideju SDA u Sandžaku

589

Direktor Centra za bošnjačke studije i dugogodišnji predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Esad Džudžo poručio je u objavi na Fecebooku da će u budućem periodu aktivno raditi na obnovi izvorne političke ideje SDA u Sandžaku.
“Osjećam historijsku odgovornost i obavezu da obnovimo izvornu političku ideju SDA u Sandžaku i time vratimo dostojanstvo i čast osnivačima i članstvu ove matične bošnjačke partije i nacionalnog pokreta. Uvjeren sam da će ubrzo nakon toga, biti moguće i BNV vratiti svim pripadnicima bošnjačkog naroda u cijelom Sandžaku”, napisao je Džudžo, jedan od osnivača SDA u Sandžaku.

Podsjećamo, odlukom lokalnog ogranka SDA Sandžaka u Tutinu Džudžo je nedavno isključen iz članstva te stranke, što je u sandžačkoj javnosti, a naročito u samom Tutinu, ocijenjeno kao nastavak obračuna sa istaknutim članovima unutar ove stranke.

Čin isključenja Esada Džudža, jednog od osnivača SDA Sandžaka, u otvorenom pismu grupe građana, članova i simpatizera ove stranke, ali i pojedinaca iz drugih bošnjačkih partija iz Tutina, okarktarisan je kao nastavak procesa urušavanja SDA.

Džudžo je nakon isklučenja iz SDA u izjavi za medije ocijenio da je ta partija “u posljednje dvije godine izgubila kompas i nalazi se u ćorsokaku iz kojeg ne vidi izlaz”.

“Ne prepoznajem političku ideju na kojoj je nastala SDA Sandžaka prije trideset godina, za koju sam se borio ja i hiljade drugih Bošnjaka koji su u njoj vidjeli svebošnjački nacionalni pokret”, objašnjava bivši predsjednik BNV i potvrđuje da je ovo nastavak obračuna sa njim, započet, u junu prošle godine, kada je smijenjen sa funkcije predsjednika bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Foto: N. Smailagić / Samoopredjeljenje

Foto: N. Smailagić / Samoopredjeljenje

Odluka o isključenju iz SDA dugo je dovođena u vezu i sa najavom da bi Džudžo i narodni poslanik SDA Bajro Gegić, na predstojećim izborima, mogli da predvode grupu građana, koja od njih očekuju da sa drugima “daju adekvatan odgovor u smislu prevazilaženja krize u kojoj se našla prva bošnjačka stranka”.

Gegić, koji je još uvijek zvanični poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, jučer je u izjavi za radio Sto plus potvrdio da će grupa građana “Sandžak u srcu, Tutin na prvom mjestu” učestvovati na lokalnim izborima u toj opštini.

On je Sto plus radiju rekao da će predvoditi ovu izbornu grupu i da trenutno postoji samo dogovor o njenom formiranju, a da je čine većinom bivši članovi i simpatizeri SDA Sandžaka, ali i ostalih bošnjačkih partija u Tutinu.

Gegić je pojasnio da će grupa u ovoj fazi samo formirati još Izborni štab, bez nekih drugih organa. Prema njegovim riječima, u grupi je i Esad Džudžo.

“Računamo na glasove, uglavnom, dosadašnjih glasača SDA Sandžaka, mada ima i velikog interesovanja kod ljudi koji do sada nisu glasali”, rekao je Gegić.

Izvor: Sandzacke.rs / Radiostoplus.com
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.