JEFTINIJE GORIVO! Cijene nafte padaju već šestu sedmicu

414

Cijene nafte od početka godine niže su najmanje za 20 posto. To se odražava i na cijene na našim pumpama pa od prošle sedmice naftni derivati pojeftinjuju.

Cijene nafte padaju već šestu sedmicu. Od prošle sedmice gorivo je počelo da pojeftinjuje i na domaćim pumpama. Derivati su do danas jeftiniji do četiri dinara.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović je rekao da se uticaj a globalnog tržišta ostvaruje i na srpsko i da je zbog toga pad cena goriva očekivan.

Međutim, kaže Mićović, 55 odsto maloprodajne cijene goriva čine državna zahvatanja, i stoga se svi ti uticaji odnose samo na 45 odsto cijene. Sada su naftne kompanije odreagovale jer su njihovi troškovi manji.

Mićović objašnjava da na cijenu goriva utiče mnogo faktora, a ne samo cijena sirove nafte, i zbog toga je nezahvalno prognozirati dalje kretanje cijena.

Objašnjava i da naftne kompanije optimizuju zalihe prema tržištu. Navodi da bi država mogla, u periodu kada se procijeni da su cijene niže, da poveća zalihe.

Ipak, Mićović kaže da većina država to ne radi.

Izvor RTS
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.