Izetbegović: “Ni po cijenu krize nećemo popustiti pod pritiskom RS”

416

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) u BIH, Bakir Izetbegović, izjavio je da SDA “neće popustiti pod pritiskom” Republike Srpske da se promjeni Zakon o Ustavnom sudu BiH, kako bi se iz tog suda eliminisale sudije-stranci.

 

Izetbegović je rekao da popuštanja neće biti “ni po koju cijenu, pa ni po cijenu nove krize” u BiH. Komentarišući najavu iz Republike Srpske da će njeni politički predstavnici blokirati rad zajedničkih institucija BiH do izmjene Zakona o Ustavnom sudu BiH, lider SDA je kazao će oni u institucijama BiH “zapravo biti uzdržani prilikom donošenja odluka”, čime će vršiti pritisak.

 

“Mi nećemo moći da popustimo pod tim pritiskom. Pokušali su da u RS uzurpiraju zemljište, Ustavni sud BiH je po našoj apelaciji to spriječio i sada se traži da mi oslabimo taj sud. Mi to nećemo uraditi”, naglasio je Izetbegović.

Po njegovim riječima, “RS pokušava da uzme ono što joj odgovora” – kao sa “švedskog stola”, a ono što joj ne odgovara, pokušava da ignoriše ili ukloni, sve s ciljem da bi se omogućila dominacija entiteta nad državom.

“Mi to nećemo dopustiti ni po koju cijenu. Ako treba, ući će se ponovo u krizu, ali u ovoj državi poštovaće se Ustav BiH i vladavina zakona”, istakao je Izetbegović.

 

On je dodao da je cijela prošla godina izgubljena “u napadu na vladavinu zakona” i da to “nije prošlo”.

“Jedino što je dobro iz čitave te krize jeste što su na kraju morali da se poštuju zakoni”, rekao je Izetbegović, prenio je sarajevski portal “Kliks”.

 

Komentarišući današnji sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem u Istočnom Sarajevu, lider SDA je ocijenio da “ne bi rekao da će Čović pratiti avanture Milorada Dodika”.

 

“Vidjet ćemo da li se varam. Mi ćemo braniti ustavno-pravni poredak BiH i vladavinu zakona. Bilo je kriza i sve krize su riješene, a oni koji proizvode krize ugroziće i svoj narod i one koji glasaju za njih”, kazao je Izetbegović.

On je još ozrazio nadu da će reagovati Tužilaštvo BiH i medjunarodna zajednica.

“Imamo direktne udare na odluke Ustavnog suda BiH. Prije ili kasnije morat će početi da rade svoj posao”, rekao je Izetbegović.

Beta
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.