Plan je da za 5 godina 95 procenata djece bude u vrtićima

672

U narednih pet do sedam godina 95 odsto djece uzrasta tri do pet i po godina trebalo bi da bude u vrtićima, predviđeno je Nacrtom strategije obrazovanja 2030.

U posljednje tri godine porastao je sa 52 odsto na 65,5 odsto broj djece koja su obuhvaćena predškolskim obreazovanjem i vaspitanjem, obuhvat djece, uzrasta tri do pet i po godina, predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem povećan je sa 52 odsto na 65,5 odsto, rečeno je danas na predstavljanju okvira za platformu razvoja predškolskog i osnovnog obrazovanja.

Ministar prosvjete Mladen Šarčević kaže da je osim povećanja broja djece u predškolskim ustanovama važno da se poveća i prostor za te akvitnosti.

U tom je kontekstu pomenuo da je u toku realizacija kredita Svjetske banke od 50 miliona evra, a investicionim programom države do 2025. godine planirano je da se uloži još 60 miliona evra u vrtiće.

Povećanje obuhvata djece u vrtićima, kako je rekao, mora pratiti i novo zapošljavanje, a premijerka Ana Brnabić već je najavila posao za još 2000 vaspitača. U narednom periodu fokus će biti i na njihovoj edukaciji.

“Nastavni plan i program (Godine uzleta) koji je kao pilot projekat uveden u tri ustanove, UNICEF je ocjenio kao jedan od tri najbolja u Evropi. Sada masovno obučavamo 6.800 vaspitača godišnje da bi po tom programu radili”, naveo je ministar.

U Srbiji ima 445 predškolskih ustanova i to 162 javne predškolske ustanove sa 2.464 objekta i 283 privatne predškolske sa 378 objekata.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku obaveznim pripremnim predškolskim programom obuhvaćemo je 65.067 djece, što iznosi 97,06 odsto.

Zamjerke predstavnika sindikata na današnjem skupu bila je što nije precizno definisano da li se strategija odnosi na period od sedam ili deset godina. Primjedbu su imali i na to što nisu ranije dobili materijal o Nacrtu strategije kako bi mogli da ga prouče i kako bi diskusija bila plodnija.

Ministar je pojasnio da zakon u Srbiji definiše da se strategije rade na sedam godina, ali da je evropska praksa da se rade na deset godina.

Predsjednik Granskog sindikata prosvjetnih radnika Srbije “Nezavisnost” Tomislav Živanović kaže da svaku strategiju mora da podrži novac i to ne samo novac za učila i opremu u školama, već i novac za nastavnike.

“Ako ne bude adekvatne podrške nastavnicima u ovom brzom, burnom tehnološkom razvoju neće biti uspjeha u realizaciji strategije. Djecu ne uče učila nego nastavnici, a nastavnici bez podrške ne mogu napredovati”, naveo je on.

Predsjednik Unije prosvjetnih radnika Srbije Jasna Janković kaže da mora da se kaže odakle se kreće sa novom strategijom i da li je sve ispunjeno što se tiče stare strategije.

Ona je podsjetila da je Strategijom obrazovanja 2020. predviđeno da se za obrazovanje izdvaja šest odsto od BDP-a, a da se trenutno izdvaja 4,15 odsto uključujući i nauku.

Janković napominje da će nastavnici i vaspitači u narednom periodu biti dodatno opterećeni i da se mora govoriti i o poboljšanju njihovog materijalnog položaja.

“Ovo što smo čuli su opšta mjesta. Svima je važno da obuhvat djece u vrtićima bude veliki, da osnovnu školu završe svi. Hoću da čujem konkretne stvari kako ćemo do toga da dođemo. Mene zanima ta strategija, ali me vrlo zanima i ta taktika”, navela je ona.

Šarčević je rekao da je u pitanju radna verzija strategije, da su otvoreni za sugestije i prijedloge koji se mogu ostaviti na sajtu ministarstva.

U martu će biti predstavljeni planovi za srednje obrazovanje, u aprilu učenički i studentski standard i investicije, zatim ide nauka i, u junu, visoko obrazovanje.

Planirano je da u oktobru bude organizovano javno slušanje i usvajanje prijedloga strategije.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.