Srpski TABLOID piše: “Tata, kupi mi doktorat! Porodica Dolićanin iz Novog Pazara obožava akademske titule”

3081

Srpski časopis Tabloid čija se uređivačka politika bavi vladajućom strukturom u državi i raznim korupkcionaškim aferama pojedinaca u vlasti, u broju 154 pisao je o bivšem rektoru DUNUP-a, Ćamiliu Dolićaninu, i bliskim članovima njegove porodice u članku naziva “Tata, kupi mi doktorat”.

Redakcija “Sandžak Danas” se ograđuje od riječi iznesenih u ovom tabloidu, ali pošto se radi o našem sugrađaninu prenosimo članak u cjelosti, da bi komentarima sugrađana podržali rad našeg uvaženog univerzitetskog profesora.

Kompletan orginalan članak možete pogledati na ovom LINKU kojeg mi prenosimo u cjelosti na srpskom jeziku bez prevođenja.

“Porodica Dolićanin iz Novog Pazara obožava akademske titule

Državnim Univerzitetom u Novom Pazaru suvereno vlada porodica Ćemala Dolićanina, prvog rektora tog univerziteta. Njegova deca lako završavaju fakultete, dobijaju doktorate, akameska zvanja…

Mersiha Hadžić

Danas stanovnici Pazara, ali i zaposleni na Univerzitetu, postaju svedoci napredovanja potomaka Ćemala Dolićanina, koji meteorski napreduju, očekuju položaje na univerzitetu. Između ostalih i ćerka gospodina Dolićanina agituje i sprema se da zauzme poziciju rektora, posle odlaska u penziju sadašnjeg raktora M.Kostića.

Upravo iz tih razloga dajemo kratak prikaz ubrzane i meteorske karijere ćerke dr Dolićanina, Zane Dolićanin.

Zana je diplomu srednje škole podigla na Radničkom Univerzitetu u Novom Pazaru, preskačući III i IV razred gimnazije upisala je volšebno Medicinski fakultet u Prištini, gde je diplomirala u rekordnom roku sa prosečnom ocenom 10,0 kao i svi ostali studenti čiji roditelji predaju na tom Univerzitetu.

Problem je samo što niko od njenih kolega sa godine nikad nije prisustvovao nijednom ispitu koji je Zana polagala.

Specijalizaciju oftalmologije započela je u KBC Zvezdara gde je provela dve godine kao sekundarac, odnsno lekar na specijalizaciji. Pretpostavljeni lekari su bili šokirani njenim elementarnim neznanjem o čemu su govorili kolegama sa Prištinskog univerziteta. Još dve godine je Zana provela u Zdravstvenom Centru Studenica u Kraljevu, gde je ostala zapamćena kao netalentovana osoba za oftalmološki hirurški rad.

Nešto kasnije, videći da je đavo odneo šalu, Zanin tata Ćemal Dolićanin ostvaruje kontakt sa Medicinskim fakultetom u Nišu, gde Zana dobija specijalističku diplomu, ali vrlo brzo dobija, zahvaljujući dobrm odnosima Ćemala sa prof. dr Vladicom Stefanovićem magistarski diplomu ,a potom volšebno doktorira da bi postala docent na Državnom Univerzitetu u Novom Pazaru.

Prof. Stefanović je preminuo, ali je zbog zasluga koje je imao u odnosu na Zanu, Dr Dragan Bogdanović sa svojom nevenčanom suprugom, dobio mesto docenta, a potom vanrednog profesora medicinske statistike, koja je trenutno najvažniji predmet na DUNP-u.

Zana je u međuvremenu dobila odobrenje da objavi udžbenik iz predmeta patološke fiziologije, kao bi postala na prvom reizboru vanredni profesor, a potom je onemogućeno da as. dr Nurković Jasmin doktorira, dok se Zana ne postavi za njegovog mentora.

Doktorat dr Nurkovića je odbranjen u Kragujevcu i odnosi se na matične ćelije, a prof Zana je kao mentor unapred obavestila članove komisije da ona ne poznaje dovoljno materiju i da joj je “nametnuto” da bude mentor u oblasti koja nije njena.

Postavljena je za mentora kako bi mogla da postane redovni profesor i kandidat za rektora. Inače Zana Dolićanin ima široko polje interesovanja. Ona se nalazi kao koautor u radovima iz oblasti fizikalne medicine, ortopedske hirurgije, biologije, u radovima je eksperimentalnim sa matičnim ćelijama. Najinteresantnije je što je prof Zana Dolićanin predavač najvećeg broja predmeta na departmanu Fizikalne medicine i rehabilitacije.

Predaje, ili je predavala po potrebi socijlnu medicinu, medicinsku etiku, anatomiju na departmanu fizičke kulture a od prošle godine i anatomuju I ( kičmeni stub rameni pojas, karlica i gornji i donji ekstremiteti), predaje Zana i fiziologiju i patološku fiziologiju sa patološkom anatomijom.

Kako je angažovani profesor ortopedije ( Baščarević) prestao da dolazi zbog obaveza, ceo semestar je ostao bez predavanja, preostaje da se vidi da li će Zana kao predsednik komisije u kojoj su internista ili neurolog kao i dipl fizioterapeut početi da ispituje ortopedsku hirurgiju, odnosno hirurgiju jer je i profesor hirurgije odustao od angažmana na DUNP.

Studenti uveliko pričaju da im je Zana kazala da će na IV godini studija ona predavati i hirurgiju, jer ona kao oftalmolog zna i opštu hirurgiju,pa joj to nije problem.

Nije Zana Dolićanin jedina ćerka Ćemalova koja radi na DUNP- Njegova druga ćerka Dijana Dolićanin ima završen Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Prištini. Smer koji je završila je matematika i naravno, i ona ima prosečnu ocenu10,0 na studijama.

Kažu njene kolege sa godine da su joj ocene davane navodno bez polaganja. Niko nikad nju nije video na usmenim ispitima a retko se pojavljivala i na pismenim ispitima. Kažu da čak ni nastavu, odnosno vežbe i predavanja, nije tokom studija pohadjala.

Prvu godinu je “položila” tokom bombardovanja SRJ a studenti iz tog perioda tvrde da je sve vreme bila u Novom Pazaru i da se u Prištini nikad nije ni pojavila.

Kad je završavala treću godnu bilo joj je jasno da tri predmeta nikad neće uspeti da položi i to kod Prof. dr Kočinaca, Cvejića i Žižovića koji su iako strogog kriterijuma, za studente važili kao nepotkupljivi i principijelni. Zahvaljujući dobrim vezama prof. Ćemala Dolićanina i matematičkog fakulteta u Minsku ( Belorusija- koju Dolićanin inače često posećuje) Dijana se prebacuje sa studijama. Doličanin je prvi i jedini put do tad izgubio bitku na prirodno matematčikom fakultetu u Prištini, jer je zahtevao da se navedeni profesori sa predmeta u trećoj godini prebace na predmete koje je Dijana već bila “položila”.

Posle godinu dana Dijana donosi uverenje o položenim ispitima u Minsku, koji joj se priznaju u Prištini na žalost, mnogi su videli da je na tom uverenju iz Minska pečat Univerzitetske biblioteke, a ne dekanata.

Ovaj dokument i dalje postoji na PMF u Kosovskoj Mitrovici. Posle toga, maja meseca, Dijana brani diplomski ispit dok još uvek traju predavanja koja njena generacija pohadja.

Dolićanin objašnjava da je njegova ćerka Dijana pod “režimom ubrzanog studiranja” (nov termin) i posle nekoliko dana raspisan je konkurs za mesto asistenta na Elektrotehničkom fakultetu. Dijana je primljena kako bi imala prihode od plate tokom letnjeg raspusta. Kako su mogućnosti daljeg sticanja akademskih diploma iscrpljene u Mitrovici, porodica Dolićanin se okreće ka Novom Sadu.

Poreznici, a i drugi državni organi, ukoliko ih uopšte ove stvari interesuju, mogu da provere uplate akademiku prof dr Stevanu Pilipoviću sa PMF u Novom Sadu kao i prof dr Teodoru Atanackoviću sa FTN u Novom Sadu za održana predavanja na DUNP-u u Novom Pazaru, koja su najčešće trajala po 10 do 15 minuta.

Valja napomenuti da su kola slata po te profesore da ih dovedu i vrate. Pominje se cifra od 250.000 dinara za održana dva časa ovih profesora. Novac je istovremeno prebacivan i pokojnom profesoru Vladici Stefanoviću sa Med. fakulteta u Nišu, sa tim što je on bio neka vrsta savetnika, što je inače zasluga za doktorat Zani Dolićanin.

Nije loše prošao ni prof Predrag Osmokrović sa ETF-a u Beogradu kod kog je brzometno doktorirao i Edin Dolićanin, sin Ćemala Dolićanina.

Doktorat je odbranjen decembra meseca 29. ili 30. kad na fakultetu sem komisije koja se sastala i Ćemala kao posetioca nije bio nikog.

Kažu naši izvori da čak ni Edin, koji je branio doktorat, nije bio prisutan na svojoj “odbrani” doktorata. Naravno, svi profesori kod kojih je Edin “polagao” angažovani su kasnije na DUNP-u . Kad je Edin na kraju dobio diplomu, nastavni kadar iz Niša nije više bio potreban. Master studije Edin upisuje po istom principu u Novom Sadu. Petar Spalević, još jedan sin priznat, iako rođen van braka Ćemalovog, doktorira po istom principu u Nišu na Elektronskom fakultetu kod Prof Mihajla Stefanovića.

Možda bi islednici mogli da pregledaju čuveni program TEMPUS i njegovu aplikaciju na DUNP, ko dobija projekte, kakvi su to projekti, koji rezultati su postignuti ii prikazani?

Ono što morao da prmetimo to je da su deca Prof Dolićanina tokom studija primali stipendije u iznosu jedne profesorske plate.

Sam Ćemal Dolićanin je široj javnosti Srbije poznat po svom radu u Komisiji za akreditaciju viskoškolskih ustanova.

Postojale su razne priče, ali su one dolazile najčešće sa privatnih visokoškolskih ustanova i o tome bi verovatno vlasnik drugog Univerziteta u N. Pazaru, bivši muftija Zukorlić, mogao nešto više da kaže.

Prijatelj Zane Dolićanin sa kojim je održavala bliske veze, H. Milošević je takodje profitirao iz veza sa Zanom i njenim ocem. Doneo je diplome iz Kazahstana i postao docent na Prištinskom Univerzitetu i u Sarajevu.

Čitaoci se verovatno pitaju kako znamo da će Zana biti nov rektor? Jednostavno, ona i aktuelni rektor Kostić su jedini dali čuvenu podršku profesora i doktora Aleksandru Vučiću, SNS-u i njegovoj vladi..”
11 thoughts on “Srpski TABLOID piše: “Tata, kupi mi doktorat! Porodica Dolićanin iz Novog Pazara obožava akademske titule”

 1. Nepoznato

  Treba biti pravi majstor pera pa odgovoriti na tako neprimjerno, neprofesionalno a iznad svega netačno blaćenje jednog uvaženog prof. dr Ćemala Dolićanina i njegove u svakom pogledu uzorne i uspešne porodice i izbeći zamku da ti kazivanje ne poprimi izgled neke odbrane.
  Poštovanog profesora Dolićanina poznajem od učenika srednje škole, studenta, asitenta, docenta,….pa sve do rektora DUNP-u, koji je sve to postigao svojim radom, bez ičije pomoći, i te osobine preneo na djecu sada uspešne univerzitetske profesore.
  Ne mogu a da se ne zapitam koja je to muka natjerala autora sramnog teksta da tako “niskim udarcima” nasrće na jednu čestitu porodicu, na jednog izuzetnog čovjeka čija djela govore o njemu i koga nema nadaleko i koji me je uvijek podsećao na stijenu o koju se sve odbijalo.
  Da je kojim slučajem ovaj list hvalio prof. dr Ćemala Dolićanina i njegovu porodicu ja bih se duboko zabrinuo. MESUD

  Reply
 2. prof dr CVETKO Prvi

  “Srpski Tabloid”… nije , braćo samo naš “srpski” , očigledno je i vaš , kada ga čitate a još gore je kada verujete u naručene , ogavne, nepoštene i neistinite tekstove ! Koliko je ljudi oblaćeno, izvrnuto ruglu, proglašeno lopovima, bandom, huliganima ?
  Pogledajte celu “naslovnu” stranu ovog tzv. dnevnog lista … da li , stvarno , verujete da tu ima i trunke istine u bilo kom članku ? Da li znate i da li ste čuli za njegovog “glavnog i /ne/odgovornog urednika” , Vučićevića ? Uvlakač nad uvlakačima , pandan Željku Mitroviću , vlasniku nazovi TV “Pink”.
  Ne želim da branim g-dina prof Dolićanina ali dočim “Informer” , da izvinite – pljuje i blati , navedenog gospodina , verujem da u tekstu nema istine. Što ne mora da znači da sam u pravu ! A , na kraju krajeva , svako neka razmišlja svojom glavom a ne tudjom !
  U zdravlje svima , koje vere bili !

  Reply
 3. Rifat

  Žalosno je da se ovako poše u tabloidima o uvaženom pr Ćemalu Doličaninu.
  Treba napomenuti, da njegov životni put i akademska zvanja je stekao svojim radom i dokazivanjem. Niko mu ništa nije poklonio, uvek je bio dosledan borio se sam i dokazivao. Njegov doprinos u obrazovanju niko ne može osporiti.Autori ovog teksta
  nijesu mogli da mu zamerke ništa u njegovog blistavo profesorskoj karijeri. Onda pišu o porodici misleći da njegova deca nemaju pravo da se bave naukom, da slede svog oca.
  Možda mislite da njegova deca ne treba da se bave obrazovanjem treba nešto drugo da rade.
  Greška bi bila da ne slede put uvaženog pr Ćemala. Bez obzira što o njemu pišu tabloidi njegova dela govore o njemu. Ponosni smo na njega i sve ostale profesore iz Sandžaka koji su uspeli da svojim radom dokažu da su sposobni da se bave naukom jedan od njih je Ćemal.
  Pošto je uvaženi pr Ćemal sada u zasluženu penziju, svoj životni vek je posvetio obrazovanju, želim mu dobro zdravlje i dug život.
  Uživajte Profesore i budite ponosni na sebe i svoju porodicu.

  Reply
 4. Enes

  Ćemal Dolićanin, „uvazeni“ profesor, ljudsko smeće bez trunke morala. Kao takav je opšte poznat u svome gradu. Nazalost, još uvijek je u prilici da ucjenjuje i gazi ljude.

  Reply
 5. Sema

  Žalosno je ovako nešto da se piše o čoveku koji je bio pojam i ugledan celog života, dok su ljudi ostajali sa osnovnim obrazovanjem on je završio doktorat i bio eminentni stručnjak, vama niko kriv nije što niste uspešni, jer da ste uspešni toliko ovo ne bi objavljivali, i ko vam daje za pravo da spominjete ljude kojim niste ni do kolena, niti ćete ikad biti. Možete da sanjate samo titule ove, nikad ih imat nećete.

  Reply
 6. Nepoznato

  Neprimereno je ovako pisati i objavljivati na društvenim mrežama . Poznajem prof. Dolićanina dugo godina i znam da je mnogo pozitivnih stvari napravio kako na DUNP- u tako i na iniverzitetu u Prišatini na kome je radio i rukovodio . Ne treba praviti od neproverenih informacija afere , koje nisu dobre ni za pojedince ali i za univerzitet u celini! Pojedini se mediji zloupotrebljavaju , vode se privatni ratovi , i mislim da to ne vodi u dobrom pravcu.Ne treba se igrati sa životima ljudi . Ja lično ne verujem u ove priče .

  Reply
 7. serator

  Prosveta je otišla u p.m. odavno zbog ovakvih neljudi. Kako nekoga ne grize savest ako je svojim neradom i neznanjem stekao razne titule. Deca mnogih profesora univerziteta su na taj način stekla te titule i zauzela mesta onim koji su uneli celog sebe u nauku. Mnogo se lošeg priča o njima, a dokaz je i taj što nijedan naš najbolji student nije forsiran dalje ako nema vezu kod ovog Ćemala, a imali smo mnogo jake dece koja su uspešna negde van ovog Univerziteta. Takođe i svi privatni Univerzitetoi su postali fabrike za šatncovanje i diloma i raznih lažnih titula. Tu je na prvom mestu onaj “muftin” univerzitet. Sve ovo upropasti i osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, tako da oni nastavni radnici više ne mogu nešto postići sa decom tzbog ovoga i zbog diplomaca bez znanja koji kupiše i diplome i radna mesta. Tako da je sve otišlo u p.m-
  Vlast u državii da hoće može sve to ispitati ali jbg u vladi sede ljudi takođe lažnih diploma i znanja. Jbg

  Reply
 8. Redzep

  Sta ima ovde da se komentarise. Zalosno ali istinito. Sve dok ovakvi budu vodili ovaj jadni narod imacemo samo muke i probleme. Oni rade sta hoce ali nece dokle hoce.

  Reply
 9. Vidi

  Tuzno je ovako komentarisati rad i postojanje jednog od najvecih ljudi sa ovih prostora,on jr svoje ime i kredibilitet izgradio radom i znanjem, a i sve sto je izneto za njegovu porodicu je netscno.Neka se svako pozabavi svojim znsnjem i obrazovanjem i sve ce biti ok.

  Reply
 10. Cuke

  Do kada će pošteni gradjani trpeti ovu sramotu,torturu,javašluk,kradju? Što je najgore školuju se totalno nestručni kadrovi koji sutra ni sebi ne mogu pomoći a ne drugima. Zamislite omladinu koja uči celoga života a njihovo mesto zauzmu paraziti kojima je malo jedan predmet nego bi još i da rukovode.
  Pod hitno formirati stručnu komisiju i dotične izvesti na ispitivanje a posle toga poništiti ili verifikovati sva njihova dela (ukoliko imaju iti jedno svoje).
  Ceo grad se sprda sa Dolićanima ali oni se ne obaziru ni na koga već terorišu sve redom…

  Reply
 11. Litl born

  Državnim univerzitetu u NP. Nikad nije upravljo musljiman a Ćamilj je iskorišcen da bi radio po srpskim uputama. Tu cenu je skolovanjem svoje dece zetova i jos po nekog. Da nije dao pare na kamatu nista nebi imo.

  Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.