Stopirane registracije zbog novog ZAKONA! Od 18. januara nijedan tehnički pregled u Srbiji nema licencu

478

Od 18. januara nijedan tehnički pregled u Srbiji nema licencu za utiskivanje IDF brojeva na motoru ili šasiji jer im je veliki trošak da nabave laserski štampač kojim taj posao moraju da obave.

Mnogi vozači čija vozila imaju neučitljive podatke od 18. januara ne mogu uopšte da ih registruju, jer ni jedan tehnički pregled u Srbiji nema licencu za utiskivanje brojeva šasije i motora.

Kako se prenosi, problem je laserski štampač za obavljanje tog posla, koji košta i do milion dinara, pa tehnički pregledi nemaju računicu da ga nabave.

Nekoliko građana se već žalilo medijima sa istovetnim problemom – broj šasije ili motora nije bio čitljiv, nakon toga su u MUP odradili forenzičku provjeru i dobili oznaku sa potvrdom da odu u ovlašćeni servis na utiskivanje broja motora/šasije.

Međutim, tu ih je sačekalo neprijatno iznenađenje jer od 18. januara utiskivanje identifikacionih oznaka (ID) ne radi niko u Srbiji.

 

Novi pravilnik

To je poslhedica novog pravilnika o utiskivanju identifikacionih oznaka, koji je počeo da se primjenjuje 18. jula 2019, ali je u prvih šest mjeseci tehničkim pregledimabilo dozvoljeno da utiskivanje rade kao i do tada, alatom predviđenim za to, a da od 18. januara 2020. utiskivanje laserom bude primarno.

Prema pravilniku, od tehničkog pregleda koji aplicira za utiskivanje ID brojeva traži se da posjeduje laserski štampač za utiskivanje, posebnu prostoriju/objekat za utiskivanje i zaposleno lice koje će se isključivo baviti utiskivanjem.

 

Sada u Srbiji nijedan tehnički pregled ne posjeduje laser niti ovlašćenje za utiskivanje ID oznaka, a sagovornici za medije istuču da je to zbog velikog troška za tehničke preglede.

– U prethodnih šest mjeseci nijedna organizacija koja se bavi ovim poslom nije dobila ovlašćenje za utiskivanje ID oznaka vozila, pa vlasnici vozila koji su dobili potvrdu za utiskivanje nemaju gdje to da urade. Imam informacije da je u postupku proces izmjene i dopune navedenog pravilnika i verovatno će rok biti produžen za još šest mjeseci – rekao je za medije Zoran Peševski, predsjednik udruženja srpskih tehničkih pregleda, koji napominje da samo laser za utiskivanje brojeva košta od 5.000 do 10.000 evra.

 

Posebna prostorija

Isto potvrđuje i Saša Lakić iz Centra za tehnički pregled vozila.

– Koliko ja znam, nijedan tehnički pregled nije podnio zahtjev da dobije ovlašćenje za utiskivanje ID oznaka na vozilu zato što su uslovi koje predviđa sporni pravilnik rigorozni. Traži se da se za utiskivanje brojeva koristi samo laserski štampač, koji košta oko milion dinara, a pritom taj uređaj uopšte nije praktičan za upotrebu. Prema nekim informacijama, MUP je predao Vladi prijedlog da se produži rok onima koji imaju stara ovlašćenja, kao i da se relaksiraju uslovi – naveo je Lakić.

 

Izvor Sandzak Danas/ Indeks Online
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.