ISTAŽUJEMO: SRBI i ALBANCI genetski sličan narod / EKSKLUZIVNO OTKRIVANJE NAUČNIH FAKTA!

2277

Iako su u staroosmanlijskim popisima Bošnjaci deklarisani kao zaseban narod, odmah nakon povlačenja Turske sa ovih prostora postali su nepriznata nacija i prisvajani od strane srpskih, albanskih i hrvatskih nacionalističkih krugova!

Bošnjaci su bili predmet sporenja, ko su i čiji su, zbog toga smo napravili bošnjačku sržnu defeniciju, razlučili ko je od koga, pa onda uporedili sa historiskim i genetskim istraživanjima Srba i Albanaca.

Bošnjaci su autohtoni narod koji naseljava prostor od Gore na Kosovu do Bihaća u Bosni, i bilo kakva asimilacija našeg naroda je isto što i lično poniženje pojedinca, tako da ne prihvatamo niti jednu asimilatorsku težnju. Niko nema pravo da nipodaštava našu zasebnost u odnosu na ostale balkanske narode, koja je očigledna, jer u svijetu postoje i vještački stvorene nacije (kao što je američka nacija) pa im niko ne osporava nacionalnost.

Bošnjaci unutar svog korpusa imaju kulturoloških regionalnih zasebnosti (Bosanci, Hercegovci, Krajišnici, Sandžaklije, Torbeši i Goranci), ali, sa druge strane, staroosmanska kultura i slovensko jezičko područje formiralo nas je kao zaseban narod (uključujući i period Titove Jugoslavije i velikog slova “M”), pa niko nema pravo unutar bošnjačkog korpusa da isključuje onog drugog iz reda bošnjačkog naroda na osnovu različite regionalne pripadnosti.

Već duže vrijeme naša redakcija prikuplja podatke, činjenice, video iskaze, kako bismo konačno odgovorili na čestu nedoumicu o porijeklu Bošnjaka.

Niko ne spori da je Hordoverdi Paša po kazni iselio desetak plemena albanskih katolika (poznatih po nazivu Maljisori) sa Prokletija na Pešter. Upravo ovu činjenicu proalbanski lobi često navodi kao argument i dokaz o bošnjakizaciji albanskih plemena. Ovi argumenti su podvala i pokušaj manipulacije, jer ne postoje genetski čiste nacije, a ako bi se Bošnjaci vodili ovom albanskom logikom onda možemo uzeti kao kontraargument samog albanskog historičara Olsi Jazezhija, koji navodi da je na hiljade bošnjačkih porodica albanizovano u 18. i 19. vijeku.

Jazezahi u video iskazu govori da je na hiljade bošnjačkih porodica naselilo Podujevo na Kosovu, kao i mjesta oko Tirane u Albaniji, i da su se vremenom asimilirali u Albance. Pa ako albanski lobi i njihovi protagonisti iz SDA partije nastave sa albanizacijom onda će i naša redakcija uložiti sve napore i potencirati na vraćanju ovih asimiliranih bošnjačkih porodica svojim korijenima.

Video svjedočenje albanskog historičara Olsi Jazezhi

Situacija je sama po sebi složena, pa smo u pomoć osim historije pozvali i nauku o genetičkim istraživanjima, gdje je švajcarski institut za genetska istraživanja „Igenea” napravio genetsku mapu balkanskih naroda. Ovo je skraćeni tabelarni prikaz švajcarskog instituta Igenea, o porijeklu naroda na Balkanu, što nepobitno dokazuje našu prvu tvrdnju da nema čiste nacije na Balkanskom poluostrvu.
Po toj mapi Srbi imaju dosta ilirske krvi, Albanci u Albaniji i na Kosovu imaju dosta slovenske krvi, ništa drugačija situacija nije ni kod Hrvata, i svi mi zajedno u genetskom kodu pored ove dvije grupe naroda imamo i značajan genetski udio Kelta, Tračana, Vizigota i ostalih manjih grupacija naroda

Skraćeni tabelarni prikaz švajcarskog instituta Igenea

Ono što upada u oči je omjer obrnutog reciprociteta slovenske i ilirske krvi kod Albanaca i Srba, gdje tabelarno možemo utvrditi da Srbi imaju oko 20% procenata ilirske genetike i blizu 30% slovenske genetike, dok Albanci imaju oko 20% slovenske genetike i oko 30% ilirske genetike što nepobitno dokazuje genetsku sličnost ova dva naroda, kao i to da je seoba Slovena najveća utopija, a sve se svodi na zaključak da seobe nije bilo nego da su se desile manje grupne migracije slovenskog stanovništva na Balkanu.

Na Balkanu nema čiste nacije, i istraživanjem švajcarskog instituta utvrđeno je da niti jedan narod na Balkanu nema apsolutni i isključivi monopol da polaže pravo na pripadnost tom narodu po genetici i genetskom kodu, jer svi su opšti miks i mješavina onog drugoga! Ono što posebno izdvaja Bošnjake od ostalih naroda je i to da imaju najveći procenat ilirske krvi (preko 40%) u odnosu na ostale narode na Balkanu. Po ovoj logici stvari procentualno genetski Bošnjaci imaju najveće pravo da dobiju status starosjedilaca.

Iz svega navedenog može se izvući samo jedno: nacija nije genetski nego kulturološki fenomen, i to da Bošnjaci imaju apsolutno pravo da su zasebni, zato što pripadaju slovenskom govornom području, a ono što nas odvaja od ovog govornog područja je kulturološka geneza zasebnosti nastala na dijelovima staroosmanske kulture i kulturološkim temeljima balkanskih naroda.

Tabelarno se vidjelo da Albanci imaju preko 20% slovenske krvi, Srbi imaju preko 20% ilirske krvi, tako da čest izgovor da naš narod potiče od ilirsko-albanskih plemena Hota i Klimenta ne pije vodu, jer se dalje postavlja pitanje ko su zapravo ova plemena i koliko slovenske krvi oni imaju. Takođe se ova logika može primjeniti o besmislenosti srpsko-šovinističkih asimilatorskih izgovora, tako da ovaj tekst predstavlja ujedno i odgovor Srbima na historijske tvrdnje o tome da Bošnjaci vode porijeklo od Srba.

Autor Suad Z.
One thought on “ISTAŽUJEMO: SRBI i ALBANCI genetski sličan narod / EKSKLUZIVNO OTKRIVANJE NAUČNIH FAKTA!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.