Muslimani u KINI/ Hui trpe istu represiju kao i Ujguri, ali o njima niko ne govori

789

 

Za razliku od drugih muslimanskih etničkih grupa u Kini, poput Ujgura, Kazaha i drugih, Hui su muslimani za koje se smtra da su etnički kinezi. Zapravo, oni su mješavina Kineza, Arapa, turkijskih plemane i Perzijanaca. Žive uglavnom u nutrašnjosti Kine.

U junu 2018. godine China Aid, kršćanska organizacija, objavila je stravičnu priču o progonu muslimana Huija, zajedno sa Ujgurima, Kazahima i drugima, i njihovom odvođenju u logore za „reedukaciju“. Časopis Bitter Winter, koji se zaslaže za slobodu vjerovanja, objavio je niz članaka posvećenih progonu muslimana Huija u Kini. Posljednji u nizu govori o progonu Huija iz jednog sela u Xi'anu. Selo broji nešto manje od 60 porodica, a 43 stanovnika su psolana u reedukacijske kampove.

Prema pisanju lista Foreign Policy, bivši zatočenik ovih logora, Kazah koji je u logoru proveo više od godine, dana svjedočio je kako su Hui u kampovioma držani odvojeno od ostalih zatočenika, dok su Ujguri i Kazahi često boravili u zajedno.

S druge strane, Nurlan Koktivbej koji je proveo oko sedam mjeseci u zatočeničkom logoru, kazao je kako Huiji nisu imali nikakav drugačiji tretman od ostalih zatočenika.

Predstavnik jednog od udruženja Huija u Kirgistanu, kazao je za Foreign Policy da, iako se o tome šuti, postoje brojni dokazi o tome da su Huiji izloženi progonu i odvođenju u kampove, poput Ujgura i drugih muslimana, te da se radi o velikom broju ljudi, a ne o iznimnim slučajevima.

 

Izvor Saff

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.