Pravoslavni pop pjeva ČETNIČKE pjesme: Da li je ovo vjera ili je nešto drugo?!

932

Kroz historiju Srpska pravoslavna crkva imala je različite uloge, pozitivne i negativne, u kritičnim trenucima za srpski narod.

Ali, u skorijoj prošlosti te namjere su skoro uvijek bile na štetu drugih balkanskih naroda i destruktivne za širu zajednicu na Balkanu (sjetimo se samo jeromonaha Gavrila koji je blagosiljao “škorpione” prije odlaska u Srebrenicu),

Nikada se Pravoslavna crkva nije izvinila, niti ogradila od ovakvog “djelovanja” pojedinih svještenika, pa se sa pravom postavlja pitanje da li je možda ovo ponašanje pojedinaca zvanični stav Crkve?

Patrijarh Pavle je često znao da djeluje u skladu sa pravoslavljem i da šalje česte poruke mira čak i u ratnom vihoru. Dok je Patrijarh Irinej sušta suprotnost i sa njegovim sklonostima za čestim nacionalističkim “ispadima” šira javnost je već odavo upoznata.

Da je duhovno stanje pravoslavnih svještenika palo na niske grane najbolji je pokazatelj ovaj video iz Sidneja.

Nameće se dilema: da li bilo koje svješteno lice zaslužuje epitet “vjerujući” pjevajući četničke pjesme, a da se pritom ne pita kako se osjećaju porodice žrtava četničkih zločina?

Četnici su činili zločine i prema pripadnicima srpskog naroda (antifašistima), pa se sa pravom pitamo da li je ovo vjera ili nešto drugo?!

Orginal objavu ovog snimka možete pogledati na ovom LINKU.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.