Razne PEŠTERSKE tužne priče

693

 

Užasno je ovih dana bilo na Pešteru gdje je u noći između 6. i 7. februara nezapamćena lavina snijega zarobila sva sela, a na putu Duga Poljana – Sjenica uzela i jedan život. U nevolji je bilo i više štićenika Humanitarnog mosta „Vesti“ koji su danima bili u snežnoj blokadi. Naporima putara i radnika opštine Sjenica sva sela ponovo su dobila vezu sa ostalim svetom.

Na velikim mukama bili su starica Emina Amčović i njen bolesni sin Ismet, jer se do njihove Banovice moglo samo motornim sankama ili eventualno helikopterom. Srećom, imali su dovoljno ogreva i hrane, a i zdravlje ih je poslužilo. Čim su oslobođeni, na vrata im je zakucao poštar iz Bijelih Voda koji im je donio donaciju od 100 evra, poklon našeg čitaoca Rasima Hamidovića iz Luksemburga.

 

– Baš smo se obradovali, mislili smo da je obično pismo, a kad smo ga otvorili, videli smo da se radi o vrijednom poklonu. Još nismo odlučili zašta ćemo donaciju potrošiti: da li za namirnice, dodatni ogrijev, struju ili lijekove? – priča nana Emina.

Ona se nijednog trenutka ne odvaja od svog Ismeta obolelog od teškog oblika epilepsije.

– Hvala bogu, dobro je ove zime. Samo je jako nervozan što ne može napolje. Ne smem ni trenutak da ga ostavim samog. Ne daj Bože, da ga zadesi negdje u velikom snijegu ili u kući oko šporeta. Hvala gospodinu Hamidoviću, hvala i vašim novinama, u pismu nam je napisao da je o nama čitao u „Vestima“ i da je sa Peštera – ističe nana Emina i Boga moli da snijeg više ne pada, a proljeće stigne što prije.

Slične molbe svevišnjem upućuje ovih dana i baka Marija Bandović, majka Slobodana Bandovića iz sela Gradac kod Sjenice kome čitaoci „Vesti“ godinama pomažu da prehrani svoju suprugu Stanku i sinove Stefana, Radišu i Petra. Porodica Bandović uskoro će, pošto je Stanka u blagoslovenom stanju, postati brojnija za još jednog člana.

– I mi smo preživjeli pakao. Glavni udar lavine bio je baš u okolini našeg sela. Smetovi su nam bili do krova, pa ni vrata nismo mogli da otvorimo. Iz kuće smo izlazili kroz prozor, ne znam kako smo preživjeli. Hvala Bogu što su djeca bila kod kuće i na školskom raspustu – priča Slobodan Bandović.

 

Ne odbija poslove

Njemu i njegovoj porodici naš čitalac Dragan Obradović iz Ciriha, rodom iz Bosne, poslao 100 švicarskih franaka.

– Hvala dobrom Draganu iz Švicarske do neba. Bog neka ga nagradi srećom i dobrim zdravljem. Mada smo uz pomoć čitalaca „Vesti“ i organizacije „Srbi za Srbe“ sagradili novu kuću i pribavili većinu potrebnog nameštaja, još se nismo kompletno uselili, jer nemamo struju. Još nas mrcvari sjenička Elektrodistribucija koja neće da nam priključi svjetlo sve dok ne donesemo projekat kuće, poslednju dozvolu i ne platimo sve potrebne dažbine. Ispada da na nama sirotinji svi drže pravdu – žali se Slobodan.

Naglašava i da tokom zime nema posla, pa samim tim ni načina da zaradi koji dinar. Samo ako neko umre i kad ga rodbina angažuje da kopa grob.

 

– Nema odbijanja posla, sve moram da radim. Krvav je dinar zarađen po ovolikom snijegu i pešterskom mrazu, ali moram zbog djece. A posebno zbog srednjeg sina Radiše koji dugo nije govorio i još ide na vježbe kod logopeda u Sjenici i Novom Pazaru, zašta mi treba mnogo novca. Moram i zbog četvrtog djeteta koje ću uskoro dobiti. Nadam se da će sve biti lakše kada stigne proljeće, tokom proljeća i ljeta život na Pešteru upola je lakši nego tokom zime – objašnjava ovaj Pešterac.

 

„Smederevci“ radili punom parom

Porodica Suljević iz Novog Pazara nije imala nevolja sa snijegom, ali jeste sa hladnoćom. Sa svojom djecom, majkom i sestrom Jasmin Suljević živi od dasaka u sklepanom kućerku na keju kraj rijeke Raške, gdje je obično najhladnije. Ove zime njegovu porodicu greju dva šporeta „smederevca“ koje su mu kupili čitaoci “Vesti”, za sada ima i ogrijeva, a donacije od 50 evra i 50 švajcarskih franaka koje su mu poslali naši čitaoci Savo Milović iz Minhena i R. M. iz Bazela čuvaće za proleće, koje željno iščekuje, kada bi trebalo da započne izgradnju kuće.

– Bog neka nagradi naše dobrotvore, hvala svima koji su nam do sada pomagali. Hvala i na najnovijim donacijama! Pred nama je još mnogo iskušenja, moramo se boriti i izboriti za bolji život – poručuje Jasmin Suljević.

 

Pri kraju sa ogrevom i namirnicama

Na Pešteru živi oko 30 štićenika Humanitarnog mosta, najviše usamljenih i bolesnih staraca, kojima čitaoci „Vesti“ povremeno svojim prilozima pomažu da prežive. Poslednji užasni talas smetova i hladnoće svi su relativno dobro podneli i trenutno više niko nije u blokadi, ali svi su pri kraju sa ogrevom i namirnicama.

Preuzeti sa Vesti online
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.